Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbigare än du

/

Det var ett tag sen vi hörde något från dem nu, reggaeinstitutionen Liondub. Men ikväll är de tillbaka, med ny skiva, spelning och extremt finbesök. Och de är dubbigare än någonsin.

Annons

Det finns inte många reggae-syltburkar där Dennis Bovell inte har stoppat ner sina händer. Han tog Jamaicas berömda "soundsystems", en sorts hemmabyggda ambulerande diskotek, till England. Han grävde ner sig i den sköna konsten "dub", en rymdig, tillskruvad, trummor-och-bas-driven och stolt lillasyster till reggaen. Samtidigt är han en av dem som kan göra anspråk på att ha uppfunnit genren Lovers Rock, en betydligt renare och smörigare variant av reggae. Han är producent med ett digert CV, och desutom kapellmästare åt den berömde brittiske dubpoeten Linton Kwesi Johnsson. Lennart Wastesson gör inga försök att dölja sin förtjusning:

- Han är kanske något av en doldis, men alla som vet någonting om reggae vet vem han är.

Ikväll kommer han till Spegeln och spelar tillsammans med Liondub. Bakom mixerbordet sitter en annan gäst, Internal Dread, som har samarbetat med flera av de största svenska artisterna. Han kommer att live-mixa musiken medan Liondub spelar, fläska på tjocka rymdljud och ekon för att i realtid bryta ner reggaen i småbitar och bygga ihop allting som dub.

Ja, ni hör själva, det är mycket dub som rör sig i huvudena på Liondub just nu. Och i dag släpper de ett nytt album - Dub Forward. Fritt på hemsidan - redo för gratis nedladdning. Musiken på skivan är föga förvånande dub - tillskruvade varianter av deras tidigare låtmaterial.

För oss gävlebor ser det ut som en comeback - Liondub har inte spelat i stan på över två år. Sedan dess har flera av medlemmarna fått barn, och bandet har stundtals gått lite på sparlåga. Men det var faktiskt redan förra sommaren som Liondub åter fick ett ryck och började göra konserter, i Stockholm, Uppsala och Norrköping bland annat.

- Äh, det här är väl ingen comeback, vi har inte spelat i Gävle på ett tag bara, säger bandets Ralf Benton.

- Vi kör på som vanligt, ett gäng medelålders herrar som larvar sig med reggaemusik, säger Jonas Bengtsson, men Peter Ekengren korrigerar honom:

- De är så himla blygsamma i det här bandet. Nej. Nu ska vi brinna för det här ett tag.

- Sen ska vi erövra världen.

Mer läsning

Annons