Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva sångerskor hyllar Sonja Åkesson på skiva

/
  • Fortfarande aktuell. Sonja Åkesson blev bara 51 år gammal, men är en av sin generations klarast lysande poet.
  • Fortfarande aktuell. Sonja Åkesson blev bara 51 år gammal, men är en av sin generations klarast lysande poeter.
  • Stångas. Frida Hyvönen gick på magkänslan när hon tolkade dikten
  • Dubbelt. Anna Järvinen tolkar två av Sonja Åkessons dikter på skivan.

Det är 33 år sedan Sonja Åkesson gick bort i lever­cancer, men hennes poesi har inte förlorat sin skärpa. På en ny skiva tolkas hennes dikter av elva kända kvinnliga artister.

Annons

– Ååååååååååå neijjjjjjjjjjjjjjj...

Frida Hyvönen kvider fram stroferna på plattan ”Sonja Åkesson tolkad av”. Hon har tagit sig an en riktig utmaning, dikten ”Neeijjj”, som mer består av ljud färgade av besvikelse och smärta än av ord.

Hon valde med magkänslan, säger hon. För henne ligger Sonja Åkessons styrka i just det experimentella, i språket, humorn och ifrågasättandet av normen.

– Allt det kan gärna vara på tapeten både i dag och i morgon och nästa dag, tillägger hon med torr humor.

Elva sångerskor

Frida Hyvönen är en av de elva sångerskorna på samlingsskivan som släpps 24 november. Annika Norlin, Anna Järvinen, Nina Ramsby, Lisa Nilsson, Anna von Hauswolff och Kajsa Grytt är också med. Den sistnämnda har valt att tolka ett av Sonja Åkessons mest berömda verk, långdikten ”Självbiografi (replik till Ferlinghetti)” – den som börjar med raderna ”Jag lever ett lugnt liv/på Drottninggatan 83 a på dagarna.”

– Jag tycker så mycket om den dikten för att den är så superhård när det kommer till hennes längtan – och hur det blev. All kärlekslängtan bland alla skor, i kontrast med vad man drömde om när man var ung. Det är fantastiskt episkt och jättevackert, säger Kajsa Grytt.

Hon tror att många i en yngre generation har påverkats av Sonja Åkessons sätt att skriva. Blandningen av vardagsrealism och existentialism, av ett på ytan enkelt språk parat med intellektuell skärpa får fortfarande läsaren att haja till och reflektera över sin egen tillvaro.

Jordnära och folkligt

– När jag var barn sågs hennes dikter som någon slags kvinnogrej. På något sätt sågs det inte som intellektuellt, det var jordnära, lite diskbänksrealism så där. Men när jag började läsa henne själv för tio år sedan blev jag överraskad av hur väldigt, väldigt skarp hon är.

Feminist, samhällskritiker, folkhemspoet – den nötta välfärdens hjältinna. Sonja Åkesson har fått många epitet, både under och efter sin levnad. På senare år har hennes poesi och liv uppmärksammats, bland annat i en dokumentär i SVT. För Anna von Hausswolff, som gör dikten ”Öron” i en tolkning som går från lågmält mummel till skärande anklagelse, har Sonja Åkesson en självklar plats även på 2010-talet.

– Hon är aktuell i alla tal, tror jag, för hennes teman och ord är tidlösa. Det är hennes styrka, hon skapade tidlös poesi som alla på ett eller annat sätt kan förhålla sig till, säger hon.

Om du fick rekommendera någon att lyssna på skivan, vem skulle du vända dig till?

– Jag tycker alla ska lyssna. Sonja är ju en av vår tids största poeter och tycker man inte om att läsa dikter så kan man i alla fall försöka lyssna till en. Allmänbildning liksom.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons