Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En norska med eget universum

/

När den norska singer-songwritern Marit Larsen var miljonsäljande tonårsstjärna var det andra som höll i trådarna. Nu nästan tio år senare bestämmer hon själv över sin karriär.


Med sitt andra soloalbum vill hon visa sitt musikaliska universum också för den svenska publiken.

Annons

Den 25-åriga norskan Marit Larsen är i Sverige för att sprida sin atmosfäriska singer-songwriterpop. Hemlandet Norge har hon redan grundligt lagt för sina fötter. 2006 gjorde hon dundersuccé med debutalbumet och mottagandet av nya skivan ”The chase” tyder på att den norska publiken fallit handlöst igen.

Ändå är Marit Larsens soloframgångar blygsamma i jämförelse med tiden när hon som 16-åring slog igenom med duon M2M. Gruppen fick skivkontrakt i USA, lanserades i 22 länder världen över och sålde två miljoner album. Det snurrade väldigt fort för Marit och andra halvan av M2M, Marion Raven.

– Min uppfattning är att vi planerade så mycket för vad som skulle ske i framtiden att vi glömde att vara i det som hände just då. Men även om vi hade klarat att vara mer i nuet tror jag inte att det hade varit så bra för våra huvuden heller, säger Marit Larsen.

Åren med M2M var lärorika men när hon ser tillbaka är det ändå tiden efter splittringen som haft mest betydelse för vem människan och musikern Marit Larsen är i dag. Att umgås med vänner, vara social, åka på festivaler och ha familjen i närheten blev det viktiga efter den intensiva tiden som tonårsstjärna.

– Dessutom var den perioden en utlösande faktor för den kreativitet som följde. Jag klarade att ta ner axlarna, slappna av och bara göra musik för att det är det jag älskar. Att hitta tillbaka till den nerven. Så det var en väldigt viktig tid, berättar hon.

Det bästa med att inte vara del i ett gigantiskt popprojekt är enligt Marit Larsen att hon nu kan ta allt i sin egna takt, utan deadlines. Att själv ha fullständig konstnärlig kontroll är också viktigt.

– Jag har absolut ett universum som jag verkar i, ett musikaliskt landskap där jag tycker om att vara.

Stina Nygårds/TT Spektra

Mer läsning

Annons