Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernman ger operan ett lyft

/

Malena Ernmans ”La voix” vann folkets röst – och blev helgens stora schlagerskräll i Malmö.
– Det här innebär ett lyft för den klassiska musiken. Schlagern och operan innehåller precis samma glamour, säger segerjublande Malena Ernman.

Annons

Inför sista deltävlingen av Melodifestivalen anade få att operasångerskan Malena Ernman skulle triumfera och bli Globenfinalist – allra minst hon själv.

– Jag var helt ”borttippad”, trodde bara att jag skulle göra mitt bästa och sen åka hem. Jag var också helt övertygad om att Sarah Dawn Finer skulle gå till Globen i stället för mig. Väldigt chockartat! Det här toppar det mesta, säger Malena Ernman, van vid att stå på världens stora operascener.

Nu hoppas hon att framgången stärker folkets operaintresse, precis som utländska storsäljare som Il Divo och Paul Potts redan har gjort.

– Opera har blivit mer massmedialt, vilket gagnar alla. Sen tror jag att många som normalt aldrig bryr sig i Melodifestivalen röstade på mig i kväll, säger hon.

Flera av Malena Ernmans operakollegor hörde av sig direkt efter segern i lördags kväll.

– Jag har fått grattis-sms från Ann Sofie von Otter, Loa Falkman, Peter Mattei... Alla är verkligen stolta och glada. Jag är så rörd.

– De flesta låtsas nog att den inte existerar över huvud taget men sen tittar många i alla fall...

Malena Ernman poängterar också att det finns många likheter mellan schlagervärlden och operan.

– Det handlar mycket om glamour. Operan och schlagern har lika stora gester, vackra klänningar och plymer. Jag tycker att det går jättebra att kombinera.

– Många ur schlagerpubliken kan nu lockas till oss inom operan – och vice versa.

Det är tvära kast för Malena Ernman. I veckan är hon tillbaka på operascenen, denna gång i Frankfurt.

– Det är jag och en flygel, två timmar i sträck inför världspressen. Lite synd, eftersom jag egentligen hade velat dansa och skrika här på festen hela natten, säger hon.

Mer läsning

Annons