Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eurovision-semifinalerna lottade – och här är årets slogan

/
  • Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir vid dragningen av semifinalplatserna till Eurovision Song Contest, i Stadshuset i Stockholm.

Med 110 dagar kvar till finalen har startskottet för årets Eurovision Song Contest gått i och med att de två semifinalerna har lottats. Den 10 och 12 maj ska 20 länder röstas fram till finalen.

Annons

När Sverige står som värd för Eurovision Song Contest i år kommer det att ske under parollen "Come together" (Kom samman) – ett liknande tema som 2013 vars slogan var "We are one" (Vi är ett). Symbolen för årets tävling är en maskros, som enligt tävlingsproducenten Martin Österdahl står för "motstånd, stryktålighet och pånyttfödelse".

SVT:s vd Hanna Stjärne säger att hon är "särskilt glad" att Sverige anordnar tävlingen i år:

– När det råder hög turbulens är det ännu viktigare att välkomna hela Europa, sade hon inför lottningen av semifinalerna.

I den första semifinalen tävlar 18 länder, bland andra Azerbajdzjan och Ryssland. Bland den andra semifinalens 19 deltagare återfinns Danmark och Norge.

I egenskap av värdnation är Sverige redan direktkvalificerat till finalen, tillsammans med de så kallade Big 5-länderna Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien. Men Sverige kommer enligt reglerna att rösta i och sända en av semifinalerna och i år blir det den första.

Under de två veckorna inför finalen den 14 maj anordnas en rad evenemang i Stockholm. Evenemangslokalen Euro Fan Café slås ihop med nattklubben Euroclub i en 2 800 kvadratmeter stor lokal på Skeppsbron. Där kan besökarna bland annat följa repetitionerna i Globen på stora tv-skärmar.

TT

Mer läsning

Annons