Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriter i repris-Carlings!

/

Annons

Nästan på dagen förra året var Gunhild Carling och hennes eminenta familjeorkester på besök här i staden. Under det gångna året har Gunhild blivit just Gunhild med hela svenska folket och folkkär med deltagandet i "Let's Dance" och Sommarprat i P1.

Det hindrar inte detta extremt tajta band att ytterligare fullständigt explodera i retrospektiv swingjazz. Introduktionen badar i azurblått sken och ett tidstypiskt bandstand någonstans från den amerikanska depressionens tidsera tornas upp.

Trumsetets bastrumma i gigantformat i koskinn och vidhängande kobjällror är imponerande på ett podium. Batteristen Ulf Carling är en riktig showman med komiska förtecken och utför galna tricks på hög höjd. Dansgruppen Harlem Hotshots visar var skåpet ska stå vad det gäller sprituell dans kallad Lindy-Hop.

Det är Kiviks Marknad samtidigt som storbandet med stråkar och blås framför ömsom svängande alternativt smekande tongångar, allt nyskrivet och signerat Carlings men med ren 30-talskänsla utan like i vårt avlånga land.

Man har turnerat hektiskt under januari men intensiteten är det inget fel på. Max Carling gör ett klarinettsolo värdigt gamle Gunnar Siljabloo Nilsson. Gunhild Carling är ett musikaliskt under som spelar säckpipa i "Bagpipe Blues" och sprittande blockflöjt i "New Orleans Nightingales".

Troligen har mycket inspiration liksom Gunhild Carlings fantastiska scenkläder i guldstrass hämtats från när bandet förra våren var i New York och uppträdde i Central Park.

Själva orkestern har en underbar saxofonist med varm ton vid namn Håkan Ekvall. Kanske vi kan hoppas på hela svänggänget på återbesök vid Bangen i Sandviken denna sommar ?

Mer läsning

Annons