Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från NY till en källare i Gävle

/

DJ Shiftee från New York är dubbel världsmästare i DJ-ing. I kväll kommer han till NG8 i Gävle för att spela dubstep för oss.

Annons

Fast allting började egentligen med hiphop. Shiftee fastnade för för scratching och dj-ande i de yngre tonåren, helt enkelt för att han tyckte det verkade coolt.

Han köpte sina första vinylspelare som 14-åring och började köra hemma på pojkrummet.

Man kan säga att han snöade in rätt ordentligt på sin nya hobby. Under flera år stod han framför sina skivspelare mellan två och fem timmar om dagen. Mer hann han knappast. Man ska komma ihåg att han fortfarande gick i skolan på dagarna.

Han köpte fler och fler videor med gamla mästare och tävlingar från DMC, den organisation som kört årliga DJ-tävlingar sedan 1986.

Gillade att battla

Särskilt gillade han atmosfären på gamla DJ-battles från 90-talet, då alla stod och kollade vad DJ:n gjorde och sedan försökte sig på någonting ännu bättre. Det var också någonting som tilltalade honom i själva DJ-andets idé: att hålla sina händer på den befintliga musiken, och sedan bygga om den, göra ny, egen musik utifrån den gamla.

Han hade hunnit bli 16 när han ställde upp i sin första tävling, på en motorshow med en massa upphottade, pimpade bilar och bikinibrudar.

Träffade de bästa

Det gick inte så bra, säger han. Eller, han minns inte riktigt någonting från sitt tävlingsset. Vad han däremot minns var att han under samma kväll träffade det bästa DJ-gänget i New York: The Lo-Livez Crew. Han började köra tillsammans med dem:

– Det var då mina skills verkligen började lyfta, säger han.

Så när han gick på high school började han åka runt och tävla, och det gick bra för honom, han vann sju–åtta nationella DJ-tävlingar. Tills han började college.

Pluggade på Harvard

Han pluggade matte på Harvard. Hur många DJ:s har gjort det, liksom? Och han lade DJ:andet lite på hyllan i några år.

Men så småningom började det klia lite i fingrarna. Han ställde upp i DMC:s tävling ”Battle for world sumpremacy” 2007, mest för att det gick av stapeln i London och Shiftee tyckte att det verkade kul att åka dit.

Spelade gammalt

Han åkte dit och spelade sitt gamla material, låtar som hade hunnit få några år på nacken vid det laget, och vann.

– Då tänkte jag: om jag tar allt det här med en klackspark och ändå vinner VM, då kanske det här är någonting jag borde ägna mig åt lite mer.

Två år senare vann han den mest prestigefyllda VM-tävlingen av alla: ”World DJ Championships”.

Sverigepremiär

Och nu reser han nästan varje helg för att göra gigs på klubbar. Men i Sverige har han inte varit förrän nu. Premiären blir i en källare i Gävle. Tacka hans kollega, Gävlebon (och svenska mästaren) DJ Alx för det. Det är han som håller i klubben Gefle Dub.

I kväll för vi höra dem båda gå på vinylspelarna med dubstep.

Mer läsning

Annons