Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt ös med hälsingar

/

Annons

Knäskadade gitarrister har börjat bli en underlig tradition i lokalen längs Fältskärsleden. Blott någon minut in i första låten går Söderhamnskvartetten Cedrons strängbändare Dennis Bertilsson i golvet och får spendera resten av giget parkerad på en pall.

Värt att nämna är att det är en fotbollsmatch som är skurken i dramat, vid det här laget har publiken ännu inte blivit vild nog att välta bandmedlemmar.

Fullt godkänd reaktion får killarna dock på material som ”Home” och ”Lambs and wolves”, två fina exempel på den balans mellan allsångsmelodier och krossande energi som manskapet tagit till perfektion. Det är först i de två avslutande styckena, vilka bägge präglas av jazziga strukturer, det känns lite stelt med en sittande gitarrist och en småkrasslig sångare som hindras från att ta i med hela lejonrytet.

Finska straight edge-gänget No Part delar två medlemmar med Eye For All som 026 Hardcore bjöd in till stan för knappt två veckor sedan. I likhet med sitt syskonband handlar det om youth crew-ös men frontmannen Jaakko har, trots att han vrålar konstant, ett uttryck som är mer positivt än förbannat. Rakt ut sagt lirar No Part ganska tafflig punk som inte sätter sig på minnet, bandets styrka är snarare dess spelglädje och osökta publikkontakt. Höjdpunkterna blir därmed en cover på Gorilla Biscuits ”Forgotten” och en avslutande hyllning till Chain Of Strength som får den äldre generationen på plats att explodera och skicka mig flygande från vägg till vägg.

Den åkturen visar sig åsido bara vara uppvärmning inför det vansinne som lika finska Foreseen kokar upp. Med ena foten i Kalifornisk thrash metal och den andra i aggressiv New York-hardcore framför herrskapet crossover präglad av vassa gitarrsolon och en explosiv vokalist. Eftersom bandet inte funnits så länge bjuds det på massor av covers, men jag hinner aldrig registrera vilka då jag är fullt upptagen med att på hala sulor åka skridskor över svetten som täcker golvet! Till vänster om mig hänger en kille från takbjälken, på min högra sida råkar någon slita ned det galler som täcker lysrören och plötsligt står jag i en klunga och hissar upp basisten i luften. De yngre besökarnas entusiasm ger bränsle till elden och det röjs från början till slut. Springande i en circle pit med smaken av ljummen läsk i käften konstaterar jag att detta är vad allt handlar om – detta är är hardcore.

David Jannati

Mer läsning

Annons