Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra dagar het hiphop

/
  • Håller i trådarna. Erika Sjöberg, initiativtagare till Xpand-festivalen och Rolfcarlwerner är både målare och arrangör.Foto: Lasse Halvarsson

Fjolårets hiphopfestival Xpand your elements blev en framgång. I år har festivalen vuxit sig mycket större. Xpand your style, som börjar i dag, kommer pågå på många platser runtom i Gävle och spänner över fyra dagar.

Annons

Allt började egentligen med dansaren Erika Sjöberg. Hon hade varit aktiv i Gävles hiphopliv innan hon flyttade för att plugga på Balettakademin. När hon gått färdigt flyttade hon tillbaka, och då kändes det naturligt att ta upp tråden igen. Hon gick till regionens danskonsulent och sade att något borde göras av, och för, all den talang som fanns här.

Resultatet blev Xpand your elements, en festival med workshops, tävlingar (battles) och uppvisningar inom alla hiphoppens fyra grundstenar: dj-ande, rap, dans och graffiti. Det blev en hit och i år gör de om det, men den här gången heter festivalen Xpand your style.

Omfattande program

Och det är inte bara namnet som är nytt. Över huvud taget har programmet svällt och djupnat. Det är mer av allt, inom alla fyra områden. Dessutom pågår den på många ställen runtom i stan: Spegeln, IDKA kulturkiosken, Esplanaden, Teatern och Länsmuseet.

Festivalteamet har satsat på hålla ungefär fifty-fifty lokalt/nationellt på de bokade artisterna. De har givetvis riktat in sig på att få de bästa artisterna inom varje element, men de ska också knyta an till temat Xpand your Style. Det handlar alltså om förnyare som står kvar med ena benet i hiphoppens rotmylla, men som drar iväg åt olika håll med det andra benet för att söka nya uttrycksvägar.

Bland höjdpunkterna på programmet kan man nämna P*fect, en dansgrupp med lite udda dansstilar som bland annat jobbat med Lady Gaga, ett avskalat MC-battle mellan Kung Henry och Sabotage, nya rapgruppen Stockholm Inkasso (med rötter i Gävle), gamla rapgruppen Spotrunnaz som gör comeback, samt den legendariska graffitikonstnären Ikaros.

Och när man ändå pratar om graffitikonstnärer och förnyare bör man kanske också nämna Rolfcarlwerner, som både är engagerad som konstnär i livegraffitin i Esplanaden, och som arrangör för festivalen.

– Många frågar mig vad graffiti är, och då brukar jag säga att det är energi. All hiphop är energi. Det kan ta sig ut på olika sätt och det kan vara bra eller dåligt, men det starkaste är att det är kraftig energi.

Mer läsning

Annons