Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Kelleys melodiska vemod griper tag om publiken

/

Först tänds några levande ljus och sedan rökelse. Backdropen är ett uppspänt tyg med ett motiv som påminner om ett pentagram, som om publiken kommit helt fel, till en spelning på Getaway.
Men när Gabriel Kelley tar plats med sitt fina tvåmannaband sprider sig värmen i publiken lika fort som lukten av rökelse.

Annons

Folkmusikern Gabriel Kelly från Nashville är kanske mest känd för den svenska publiken efter att ha varit med i SVT-programmet Jills Veranda. Han har tidigare även bott ett par år i Sverige även om hjärtat finns i Nashville där hans husvagn är parkerad.

Gabriel Kelly har en grym röst med mängder av nyanser som han kombinerar med sin släpiga och hesa sångstil. Han nämner inspiratörerna Neil Young och Joni Mitchell under spelningen och det är namn som dyker upp i associationsbanorna redan vid de inledande ackorden.

Men trots skickligt komp och ljuvligt munspel känns spelningen lite för mysig och harmlös till en början. Även mellansnacket är först trevande om det dåliga Gävlevädret och blyga svenskar.

Men sen blir trion med ens väldigt bekväm och kallar lokalen för sitt vardagsrum. Kelly berättar om hur han tidigare tjänade mycket pengar som låtskrivare men att han hoppade av när han kände att hjärtat ville åt ett annat håll. Sedan dess turnerar han 300 dagar om året med sitt band och får göra det han kan bäst.

Med den bakgrunden blir The road I ride väldigt stark och vinner ännu mer på sitt hjärtliga munspel. Även Lighter shades of blue griper tag om publiken med sitt melodiska vemod. När de mot slutet lirar swamp music kommer publiken igång på riktigt med handklappningarna.

Att extranumret blir en cover på Broder Daniels ikoniska Shoreline är väldigt oväntat, men det fungerar förvånansvärt bra. Det blir till en värdig och nyskapande hyllning.

Och precis som hela spelningen blir det en påminnelse om att man aldrig får bli bekväm och alltid ska följa sitt hjärta.

Mer läsning

Annons