Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle får punkfeber

/
  • Punkpepp. Urrke Thunman är med och arrangerar punkfestivalen på annandag jul. ”Det kommer att bli så kul, oj oj oj”, säger han.
  • packat. Urrke Thuman har packat alla gamla punkskivor till punkfestivalen på Folkets hus på annandag jul där han ska vara dj.
  • PF Commando nu. Det legendariska punkbandet från Gävle, PF Commando, återuppstår på annandag jul och numera ser de ut så här. Från vänster Kenneth Jansson, Janne Ricknell, Christer Björklund och Sonny Jansson.

Annandag jul i Gävle går i punkens tecken. På klassisk mark i Folkets hus spelar likaledes klassiska band som PF Commando och Los Bohemos.

– Vi gjorde vår första spelning där, 1978 måste det ha varit, säger Sonny Jansson i PF Commando.

Annons

Idén om att göra en punkfestival med några av de gamla banden från Gävle kommer ursprungligen från Mickael Berglund som jobbar som verksamhetsutvecklare på Gasklockorna och dessutom själv spelade med bandet T Blue. Och från början var just tanken att de skulle hålla till vid Gasklockorna, men arrangörerna blev oroliga över att det skulle bli för stort däruppe och bokade i stället in sig på Folkets hus. Och trots att det bara svischade till och biljetterna såldes slut på mindre än två veckor så är de ändå nöjda med att hålla till i Hantverkarsalen i Folkets hus-källaren.

– Det var ju där alla konserter var, säger Urrke Thunman som arrangerar festivalen ihop med Mickael Berglund.

Och faktum är att för PF Commando var spelplatsen en bidragande orsak till att de för andra gången sen de la av i början av 80-talet ställer sig på scenen igen.

– Det är med blandade känslor, konstaterar Sonny Jansson som säger att de tackat nej till ett antal förfrågningar om spelningar genom åren.

På samma scen spelar också Los Bohemos, som i sammanhanget får ses som ungdomarna, som Perre Lindberg nöjt konstaterar. De har sagt att de aldrig nånsin ska återförenas.

– Det här är en återuppståndelse, ingen återförening, säger han och antyder att återuppståndelsen skulle kunna sträcka sig över ytterligare nån spelning om det faller sig så.

– Alla tecken pekade i rätt riktning, konstaterar han.

Nu har Los Bohemos repat tillräckligt många gånger för att kunna få kritik, som han uttrycker det.

– Och det är fruktansvärt roligt och man kan konstatera att man har ett muskelminne, vi spelar låtar som jag inte har en aning om hur de går men mina fingrar vet det.

Låtarna han skrev som 19-åring, med 19-åringens hela brist på självdistans, funkar fortfarande, menar han. Som nostalgi på hög nivå.

– Det var ju då. Och jag påstår inte att det var i går.

Sonny Jansson tycker att PF Commandos låtar fortfarande har viss relevans.

– Det är ju väldigt uppkäftiga låtar, med ett underifrånperspektiv där man vill sparka uppåt och den känslan tror jag många känner igen.

Men det går undan. Låtarna är korta och Sonny Jansson tror att deras set är över på max en halvtimme, konstaterar han med ett skratt.

Hela Folkets hus kommer att kännas som en stor klassåterträff på annandag jul, tror Urrke Thunman.

Det hela drar igång med filmvisning i biosalongen redan vid femtiden på eftermiddagen och sen är det bössafest halva natten, med Lasse Forsbergs HS Art och P-nissarna från Falun utåver de tidigare nämnda och så Urrke Thunman som dj.

Och redan nu finns det planer på att dra ihop ytterligare en festival.

– Slam vill ju spela! Jag har pratat med Zone, sångaren, om det förut och han har varit väldigt, väldigt anti.

– Men sen började folk skriva om att de ville höra Slam i vår facebookgrupp och då skrev han plötsligt att han var på. Så vi kanske får ordna nånting till påsk, säger Urrke Thunman.

Mer läsning

Annons