Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävletrojkans låt diskas från Melodifestivalen – skulle ha tävlat på lördag

/
  • Christer Björkman lämnade beskedet vid en presskonferens i Stockholm klockan 20.15 på torsdagen.
  • Lennart Wastesson, Sven-Inge Sjöberg och Larry Forsberg diskas från Melodifestivalen. Deras låt hade redan tävlat i Moldavien. Bilden är från 2007.

På torsdagskvällen kom beskedet från SVT – Anna Books låt "Himmel för två" diskas från Melodifestivalen.
Låten är skriven av Gävles schlagertrojka Larry Forsberg, Lennart Wastesson och Sven-Inge Sjöberg.
Det är första gången någonsin en låt diskas för att ha varit publicerad redan innan tävlingen.

Annons

LÄS MER: Anna Books låt kan diskas – Gävlelåtskrivarna har redan tävlat med den i Moldavien

Melloveckan i Göteborg fick ett abrupt slut för Gävles meriterade låtskrivartrio Lennart Wastesson, Larry Forsberg och Sven-Inge Sjöberg. På torsdagen vid 20.15 meddelande SVT på en extra insatt presskonferens att deras bidrag – som Anna Book skulle framföra – diskas med omedelbar verkan.

"Himmel för två" är identisk till låten "Taking care of a broken heart" som Gävletrojkan ställde upp med i Moldaviens Eurovision-uttagning 2014. Något som Aftonbladet var först med att avslöja. Så när som på att den engelska texten är utbytt mot en svensk sådan, Camilla Läckberg är uppskriven som textförfattare.

Då hette artisten Felicia Dunaf och låten går fortfarande att höra via det moldaviska tv-bolagets hemsida.

Anna Book skulle ha tävlat i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg på lördagen. Det var Christer Björkman som meddelade SVT:s beslut under presskonferensen.

– Vi blev varse om det här för två timmar sedan. Vi satte oss ner och lyssnade och det visar sig att låtarna är identiska. Vi har kontaktat artisten och alla upphovsmän och meddelat att låten tyvärr är diskvalificerad, sa Christer Björkman, exekutiv producent för programmet.

– Som artist är jag helt förkrossad. Men den här offentliggörande principen, är en av de mest grundläggande vi har. Låten har i exakt och identiskt utförande varit publicerad. Det finns inget alternativ, fortsatte han.

Enligt Christer Björkman trodde Gävletrojkan att låten "inte var förbrukad", då den inte gick hela vägen i till Moldaviens uttagning.

– De var med en bit på vägen som vi förstår. Men var alltså inte med till slutet. Så i deras värld har de inte varit med och tävlat utan sett det som att den varit inskickad.

Anna Book ska enligt Christer Björkman vara "helt förkrossad". Hon har erbjudits att framföra sin låt utom tävlan men inte tagit ställning till det än.

Trion har chans till revansch med After Dark och låten "Kom ut som en stjärna" som tävlar i den tredje deltävlingen i Norrköping.

Arbetarbladet har sökt låtskrivarna utan framgång.

Mer läsning

Annons