Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle Metal Festival byggs upp – redan klart med festival nästa år

På fredag öppnar nya Gefle Metal Festival portarna på Gasklockorna. Mellan 3 och 4 000 hårdrockare väntas till Gävle. Och redan nu står det klart att festivalen arrangeras även nästa år.

Annons

Under måndagen öser regnet ner över Gasklockeområdet. Staketen har börjat komma på plats precis som ölserveringstältet bredvid det som ska bli Goat Stage - vilket ligger mittemot Fire Stage - i sin tur på samma plats där föregångaren Getaways största scen låg.

Scenen i Gasklockan heter kort och gott Gas Stage. Här har scenen börjat komma på plats - i övrigt är det än så länge kalt. Scenerna börjar byggas på allvar under onsdagen och väntas stå klara samma dag. Vip-området mittemellan Gasklockorna kommer ligga på samma plats som tidigare.

Tv-klippet: Edward Janson och Ulrika Swartz berättar om känslorna inför festivalen, arbetet mot sexuella övergrepp och tipsar om sina favoriter bland banden.

Varken arrangör Edward Janson eller sociala medier-, samt backstageansvariga Ulrika Swartz visar tecken på någon nervositet. Inga artister har några orealistiska önskemål och allt flyter på som det ska. Redan på fredag kommer artister till nästa års festival avslöjas - dock inga headlineband. 14-15 juli 2017 är det dags för den andra upplagan.

Det är svårt att inte komma in på föregångaren Getaway Rock Festival när vi pratar om Gefle Metal Festival. Men arrangören bakom festivalen som drivs av bolaget Triffid And Danger Concerts (här ingår även Chris LeMon, men han låter Edward sköta snacket utåt): Edward Janson, vill inte jämföra sig.

– Det här är en ny grej, som råkar vara på samma plats.

Ulrika Swartz, sociala medier- och backstageansvarig samt Edward Janson, arrangör bakom Gefle Metal Festival ser fram emot helgens batalj på Gasklockorna.

Exakt hur många biljetter som sålts går han inte på, men känner sig trygg med att prognoserna pekar på att omkring 3-4 000 hårdrockare kommer dyka upp i Gävle, varav en del utländska och uppskattningsvis så många som en fjärdedel från Stockholmsområdet.

Vi pratar om andra hårdrocksfestivaler i Sverige. Visst finns det en hel del, men Janson känner sig trygg med att Gefle Metal Festival har en unik inriktning.

– Jag tror vi kompletterar varandra, mer än konkurrerar, säger Edward Janson.

– Alla fyller ett tomrum, säger Ulrika Swartz.

Extrem-metal är ett samlingsnamn han använder. för festivalen som täcker in thrash-, death-, black- och doom metal. Dessutom djent, grindcore med flera nischer som kan klassas in under metalträdet. För trots att festivalen beskrivs som nischad kan den knappast kallas smal. Det finns något för alla smaker inom den tyngre hårdrockens träd.

Ulrika Swartz, sociala medier- och backstageansvarig samt Edward Janson, arrangör bakom Gefle Metal Festival vid platsen där Goat Stage ska ligga. Första serveringstältet var på plats under måndagen.

Bland essen i rockärmen finns flera band som gör unika Sverigespelningar. Allra mest exklusivt torde vara humoristiska black metal-bandet Sportlovs första spelning sedan 2004. Tyska Destruction kommer spela i genom sitt 30-årsjubilerande album "Eternal Devastation". Totalt spelar 40 band på de tre scenerna varav flera lokala.

Önskemålen om bokningar från besökare har varit många. Ulrika Swartz har samlat ihop så många hon kan och försökt sammanställa vilka som är mest eftertraktade. Under festivalen kommer arrangörerna även ha koll på vilka akter som får bäst gensvar och ha det som underlag till nästa års festival.

Enligt föreningen Jämställd Festival landar Gefle Metal Festival på 87 procent mansdominerade akter, 8 procent kvinnodominerade och 5 procent mixade akter.

– Då ska man ändå komma ihåg att 20 procent av våra akter är frontade av kvinnor. Det är ingen bra siffra, men ändå den bästa bland svenska hårdrocksfestivaler och vi kommer fortsätta jobba med detta, säger Edward Janson.

Vi pratar även om hur festivalen jobbar mot sexuella trakasserier - som senaste tiden främst rapporterats om på stora festivaler med bred inriktning och yngre målgrupp som Bråvalla och Peace & Love.

– Det är för det första fullständigt oacceptabelt. Vi har en stor och erfaren säkerhetsstyrka som har jobbat med sånt här på andra festivaler och de har också nära kontakt med polisen, så vi gör allt i vår makt för att det inte ska hända och att alla ska känna sig trygga. Det kommer finnas nattvandrare och belysning på campingen. Jag känner att vi har gjort allt i vår makt för att undvika det här, säger Edward Janson.

Campingen öppnar torsdag 12.00, men det finns en chans att tidigare campare slår ner sitt bo innan. Samtidigt öppnar biljett-incheckningen. Redan på torsdag smygstartar GMF med fri entré på området från 18.00 till midnatt. Gefle Hårdrocksklubb bidrar med metal-dj, det hålls utlottningar med mera. 13.00 på fredag slås så dörrarna upp till området och första bandet Firespawn går på 13.30. Lördag kväll avslutar Dr Living Dead! festivalen med spelstart 00.45.

Två utställningar med hårdrocksrelaterad konst kommer finnas i huvudentrén och vip-området. Rolfcarlwerner, som även gjort festivalens logotyp, är en av de inblandade och han kommer precis som tidigare år även måla hårdrocksgraffiti precis utanför huvudentrén. Matstånd blir det givetvis också, bland annat en vegansk vagn. Nytt är att öl kommer kunna drickas på hela området eftersom besökarna får ett band som styrker huruvida den är myndig. Ingen "blipp"-betalning förekommer, utan kort och kontant. Signeringar och meet n greets med artister och merch- och skivförsäljning väntar likaså. Edward Janson ser fram emot de kommande dagarna.

– Vi som jobbar med Gefle Metal Festival brinner för hårdrock. Det hoppas vi folk märker.

Mer läsning