Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glad och livad gospelfest

/
  • Utstrålar gospel. Jay T Hairston vid pianot har jobbat med de flesta stora gospelartister som låtskrivare, solist, körledare och producent. Och enligt Arbetarbladets recensent utstrålar han så mycket gospel att de måste ha känt av vibbarna i Hofors.

Annons

Är man en 400 personer stark kör kan man kosta på sig att bjuda på lite analogt surroundljud.

"Our God is an awesome God" inleder den redan stora samlingen gospelfrälsta på Gevaliasalens scen. Känslan infinner sig direkt – men bättre ska det bli för helt plötsligt börjar även de människor som samlats ut med lokalens väggar (och som man undrat lite vad de håller på med) att fylla i.

Ljudet kommer från alla håll innan resterande delar av kören sluter upp på scenen under tjut, dans och handklappande.

Om det inte vore för att det är strängt förbjudet att använda det uttrycket skulle man kunna konstatera att det är folkligt, festligt och fullsatt.

För fjortonde året i rad anordnas Gospelfest i konserthuset i Gävle och under ledning av Anki Spångberg ska kören komma att framföra en repertoar främst baserad på Kirk Franklins verk.

Denna musiker har – får vi lära oss – revolutionerat genren genom att blanda in hiphop- och RnB-influenser i sina låtar.

Och visst svänger det när kören på olika sätt proklamerar Guds och Jesus förträfflighet till funkiga ackompanjemang. Men kanske svänger det ännu mer när de hänger sig åt soul- och bluesbaserade gospeldängor som "I'm so glad Jesus lifted me".

Sonja Aldén är en av två solister som bjudits in och när hon framför ballader som melodifestivalbidraget "För att du finns" känns det något malplacerat, hur vackert hon än sjunger.

Men hon imponerar med en rivig stämma i "You've got a friend" och när hon wailar ikapp med den andre solisten Jay T Hairston i "Amazing grace" går det inte att värja sig.

Hairston är en omfångsrik man från Cleveland, USA, som oklanderligt klädd i kritstrecksrandig kostym utstrålar så mycket gospel att de måste ha känt av vibbarna i Hofors.

Hans djupa, lätt raspiga röst fungerar lika bra när han sjunger som när han mot slutet av konserten springer runt på scenen och pratande predikar sitt kärleksbudskap.

"Oh happy day" avslutar kvällen och för de närvarande sa det nog det mesta.

Mer läsning

Annons