Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör som Anna Sving! med SML

/
  • Vård. Lena Mattsson pysslar om Anna Sving Sjöblom i föreställningen ”Gör som Anna Sving!”.

Spegeln, Gävle, torsdag 2 oktober
Medverkande: Lena Mattson, Camilla Nilsson Jern, Per-Erik Sortti, Anna Sving Sjöblom, Mari Oscarsson

Annons

Familjeneurosernas varma sköte. Det är där den här musikdramatiska föreställningen med SML tar sin början, och därifrån viker den sedan inte en tum. Naturligt nog är scenen satt kring spisen och matbordet i medelklassvillans nyrenoverade, öppenplanlösade kök. SML är inte rädda för att vara övertydliga. För säkerhets skull visar de därför också vinet som köpts på en gård i Rennes. Därutöver står både flaskan och kartongen från Mackmyra Whisky pedagogiskt framställda. Och glasvasen från Svenskt Tenn hålls till och med upp mot publiken, med prisuppgift och allt.
I konsekvensens namn spelas också pjäsens ungdomskille i mössa, huvtröja, converse-sneakers och med mobiltelefonen i hand. Säger ”sjysst” och ”typ” i ett lågt röstläge.
Och i konsekvensens namn spelas också pjäsens bimbo i fjäderboa. Och platåskor. För säkerhets skull har hon fjädrar också på dem.
Ett förhållande mellan två psykologer (i konsekvensens namn tilltalar de varandra med fraser som ”du borde verkligen göra någonting åt ditt Oidipuskomplex!”) har brakat samman, och vi bevittnar det stora kommunikationssammanbrottet på scen. Vad som gör den här föreställningen ännu mer klaustrofobiskt ångestframkallande än ditt genomsnittliga Norén-kammarspel är att det dessutom ska buskisskämtas så mycket, och så ofta. Och att ensemblen mitt i all jävlighet envisas med att brista ut i sång. Fast jag ska också erkänna att även jag gillade stämsången i musiknumren.

Mer läsning

Annons