Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gospel på flera olika sätt

/
  • TIONDE FESTIVALEN. Intresset för och lusten att sjunga gospel håller i sig i Gävle. Den tionde festivalen hade ett skönt tempo och bra variation, tycker Arbetarbladets recensent Erik Süss.
  • MUSIK SOM TAR TAG. Pelle Ankarberg wailade på bästa Frank Ådahl-manér.

Följande text kommer att handla om Carl Hall, Atlanta, Georgia, USA. Advokat som försöker få ungdomar på rätt köl under dagtid, gospelledare med monumentala talanger på kvällstid.

Annons

 

Och så hinner han besöka Sverige också. När han dirigerar den vita kören med folk från fem (!) olika landskap är det som om han injicerar C-vitamin samt skänker tre Red Bull per körmedlem. Ja, alla får vingar.

Gospelupplevelsen är inte lik nån annan jag sett i genren. Ett oortodoxt val av sånger där gospeln färgas av både klassisk musik, sea chanties, calypsoaktigt driv där man plötsligt får för sig att en karibisk steel drum borde få ljuda och lite ”mainstreamgospel”.

Varför höjs nivån så otroligt när en snubbe från andra sidan pölen dirigerar kören? Ingen skugga över Magnus Spångbergs utmärkta kompband, Pelle Ankarbergs Frank Ådahl-frustande wailande, barnkören, Anki Spångbergs dirigerande eller någon av de andra.

Men det mesta bleknar bredvid Carl Hall som får kören att fejdas upp på ett sätt jag aldrig hört förut, som får hela skaran på scen att sjunga friktionsfritt i knepiga taktarter – ja, helt enkelt höjer nivån på kören som har kamperat ihop och övat sedan fredagen.

Därför kommer jag på mig själv att önska att Carl Hall borde fått dominera kvällen ännu mer.

Men visst är det bra, ett skönt tempo och bra variation genom två akter, men att göra en on stage-intervju med Hall innan sista ordinarie numret var väldigt, väldigt konstigt.

När folk är som mest uppeldade pajas showens dramaturgi av intervjuns tvärstoppande.

Underligt.

Som om James Bonds ärkefiende skulle säcka ihop i en hjärtattack i stället för att genomföra en spektakulär fajt i filmfinalen.

Men den årliga, tionde i ordningen, gospelfestivalen är en härlig tradition och inte sjutton behöver man vara kristen för att njuta av sån här musik.

Mer läsning

Annons