Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gula Gubben gråter för Hultsfred

/

Gula Gubben var en av Hultsfredsfestivalens käraste ikoner. När festivalen ställde in kunde han inte hålla tårarna tillbaka.

– Jag gråter nästan igen när jag tänker på det, säger han.

Annons

Sommaren 1997 förlorade Geta Lööf en ”bad taste”-tävling på en fest. I vredesmod över förlusten stack han till Hultsfredsfestivalen. Där och då föddes festivalfavoriten Gula Gubben. En väldigt glad, väldigt gul och ganska rund man, som ingen kan undvika att lägga märke till.

När han nåddes av beskedet om att festivalen tvingas lägga ner kunde han inte hålla tårarna tillbaka:

– Jag gråter nästan igen när jag tänker på det nu. Det är en del av min själ som dör med Hultsfred, säger den 52-årige Varbergsbon när vi träffar honom på Peace and Love-festivalen i Borlänge.

Varför var Hultsfred så speciellt?

– Det var där allt började. Att åka på festival har blivit som ett gift för mig, om jag inte åker så mår jag fysiskt dåligt.

Vad ska du göra i stället för Hultsfred?

– Jag åker nog till Åmåls Bluesfestival i stället. Det är ju inte samma sak, men jag har alltid velat åka dit. Det har inte gått eftersom det krockar med Hultsfred.

Hur orkar du hålla på?

– Det här är det roligaste som finns. Jag har alltid varit emot droger och krig och sånt där, så folk har lätt att gilla mig.

Ja, onekligen. På den korta tid det tar att intervjua Gula Gubben hinner han posera för åtminstone tio fotografer och får flera förfrågningar om att spela låtar på sin gitarr.

– Herregud, det går inte att räkna hur många bilder jag ställt upp på. Hade jag fått en spänn för varje bild hade jag varit miljonär i dag, säger han.Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons