Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Hellström är kritikernas favorit

/

En recensent har alltid fel – men aldrig 40. Håkan Hellströms album lever upp till hajpen. För fjärde gången toppar göteborgaren TT Spektras sammanställning över kritikernas favoritskivor.

Annons

Han gjorde det år 2000, 2002 och 2005. Med årets ”2 steg från paradise” var det dags igen. Håkan Hellström toppar TT Spektras sammanställning över de svenska musikkritikernas favoritskivor.

– Det är väldigt roligt, man gör ju inte musik om man inte bryr sig om vad folk tycker om den, säger han.

Skivan kom i oktober och Håkan Hellström har bara hunnit göra sex konserter med det nya materialet. Till våren ska han ut på en lång turné och sedan väntar sannolikt de stora festivalerna.

”2 steg från Paradise”-året

Med bara dagar kvar till nyår kallar han 2011 för ”2 steg från Paradise”-året.

– Vi har inte hunnit spela alla de nya låtarna live ännu, så det ser jag fram emot. Sist märkte jag att ”Jag vet vilken dy hon varit i” och ”Shelley” fungerar väldigt bra.

Men redan innan skivan var klar hade Håkan Hellström på känn att de nya låtarna skulle gå hem.

– Jag vet att det finns många som inte gillar mig, men dem tänker man ju inte på när man skriver musik. Jag har en hög personlig ambition när jag skriver och när låtarna började bli klara för att spelas in kände jag att ”det här ska nog folk kunna digga”.

Håkan Hellström var ohotad på kritikerlistan. Bakom honom ligger Robyn med ”Body talk” och Radio Dept. med albumet ”Clinging to a scheme”. Det är två skivor som Håkan Hellström inte har ägnat någon större tid under det gångna året.

– Jag har mest lyssnat på Frank Sinatra och Dean Martin. James Browns ”The Payback”-skiva och Beatles ”Sgt Pepper” har jag lyssnat mycket på också, säger han. Daniel (Gilbert, Hellströms långtida gitarrist) har grymt bra koll på ny musik, så han är min kanal till ny indie och sånt, säger han.

Listan omfattar 40 listor

Bland de utländska skivorna tog Kanye West hem titeln för andra gången. Han vann även 2004 med sitt debutalbum ”The college dropout”. Tvåa på årets lista är Beach House, som knep silvermedaljen precis före Arcade Fire.

Listan omfattar ett 40-tal kritikers listor, fördelade på nästan 20 tidningar.

Mer läsning

Annons