Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är årets sista Local heroes

/
  • Local hero. Zwajken från Gävle är en av akterna som röstats fram av läsarna.
  • Local heroes. Stonefaced Chaplin från Hofors är en av akterna som röstats fram av läsarna.

Ta-dam! Låt oss presentera årets sista Local hereos: Stonefaced Chaplin och Zwajken! De fick flest läsarröster och spelar alltså på CC-puben på torsdag i nästa vecka.

Annons

Det handlar alltså om tävlingen som Arbetarbladet arrangerar ihop med Studiefrämjandet, Bilda, Musikbörsen och CC-puben där lokala band vinner en spelning.

Och nu har alla (nåja bra många i alla fall) röstat och vann gjorde alltså Zwajken från Gävle och Stonefaced Chaplin från Hofors.

Grattis säger vi förstås.

– Tack, det känns väldigt bra måste jag säga. Jag har gått och varit förväntansfull hela veckan, säger Carl von Zweigbergk som Zwajken egentligen heter.

– Jag tror vi blev lite nervösa allihop. Gävle är liksom en annan grej. Men vi är glada självklart, och taggade, säger Victor Ahlén som frontar Stonefaced Chaplin.

De har typ tre spelningar bakom sig, men när man ser såväl bilder som videor från dem så känns Victor Ahléns utspel på scenen som om de hållit på längre.

– Jag kan inte sjunga. Och då får man göra annat på scenen för att kompensera den tunna sången, säger han och förklarar att han är för dålig på att spela nåt instrument också och att det är därför han hamnat bakom mikrofonen.

Första riktiga spelningen

Stonefaced Chaplin spelar enligt egen utsago stoner/bluesrock blandat med diverse riffrock, kanske en liten touch av Rage Against the Machine.

Planen är att göra en ny demo så fort de kommer åt en studio.

– Den gamla låter inte som oss längre. Vi har utvecklats, vi gick på nåt lite tyngre. Vi har saktat ner några låtar. Men vi har ändå velat behålla nåt slags blues, säger Victor Ahlén.

– Vi tycker att vi låter bättre i alla fall.

Carl von Zweigbergk har hållit på med musik sen slutet av högstadiet när han fick sin första gitarr. Nu har han samlat på sig ett antal och en synth också.

– Men det är gitarr som är mitt huvudinstrument.

Spelningen på CC-puben i nästa vecka blir hans första riktiga spelning. Han och en klasskompis från teaterlinjen på Vasa hade som projektarbetet i trean att göra en spelning med helt egna låtar, så det gjorde de. Dessutom gjorde de musiken till en skolföreställning i tvåan.

– Och så har jag gjort lite mindre uppträdanden i skolan.

Försöker hitta ett eget sound

Nu är han inte typen som går omkring och är nervös, säger han, men han tror att det kommer att kännas lite nervigt när det blir dags att gå upp på scenen på CC-puben.

– Man undrar ju hur det ska tas emot.

En av de stora inspirationskällorna är David Bowie som han lyssnat mycket och länge på.

– Men får man vara så tråkig så att man säger att man är en allätare, undrar han och nämner såväl tv-spelsmusik som hiphop som musik han lyssnar på.

Han försöker hitta ett eget sound när han gör musik, och vill gärna hoppa mellan genrerna så att man ska kunna bli helt överraskad när han går från gitarren och sätter sig vid pianot.

Exakt hur det låter kan man alltså höra på CC-puben nästa torsdag, den som heter 26 november.

Var där. Det blir mycket trevligt.

Mer läsning

Annons