Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helen gör Billy på svenska

/
  • Billy Joel på svenska. Helen Sjöholm och Tomas Andersson Wij har jobbat tillsammans på plattan ”Euforia”. Det är Tomas som har översatt Billy Joels låttexter till svenska.

Det tog åtta år för Helen Sjöholm att släppa en ny studioplatta. Ganska otippat blev det en hyllning på svenska till Billy Joel. Av ren egoism, säger hon själv.

Annons

Allt är egentligen maken Davids ”fel”. För en tid sedan höll han på att föra in låtar på datorn och plötsligt dök Billy Joels ”She’s always a woman” upp i högtalarna.

– Det är en gammal favorit som jag har lyssnat mycket på för länge sedan. Jag hade den på ett gammalt blandkassettband, ett av de få jag behållit. Nu blev jag nykär i låten, berättar hon.

För de flesta är Billy Joel mest förknippad med låtar som ”Uptown girl” och ”Just the way you are”.

Fastnade för det okända

Men när Helen Sjöholm började lyssna sig igenom den amerikanske sångarens låtskatt var det lite mer okända melodier hon fastnade för. Och en sak var hon säker på – om det blev en skiva skulle hon inte sjunga på engelska.

– En coverskiva rakt av kändes inte aktuellt. Jag trivs på svenska. Och Billy Joel är en fantastisk låtskrivare och textförfattare, men många av låtarna har ett manligt perspektiv och känns kanske lite tidsknutna.

Men vem skulle översätta låttexterna? Ganska snart fastnade hon för kollegan Tomas Andersson Wij.

– Jag hade rätt vaga begrepp om Billy Joel, däremot tyckte jag väldigt mycket om Helen Sjöholm, konstaterar Tomas Andersson Wij och fortsätter:

– Om jag ska vara ärlig så tycker jag han är långt ifrån den bästa textförfattare jag har stött på. Det hade känts jobbigare att översätta Cohen eller Dylan en hel skiva eftersom jag har en sådan respekt för dem.

En avskalad Joel

Lite mer avskalade, mer poetiska och aningen mindre testosteronstinna. Ungefär så kan man sammanfatta Helen Sjöholms Billy Joel-tolkningar på plattan ”Euforia”. Och nej, hon ser ingen tänkt målgrupp framför sig.

– Det har verkligen varit en egoistisk resa, där jag gjort vad jag känt för.

2010 har varit hektiskt för Helen Sjöholm. Fram till nyår spelar hon i ”Aniara” på Stockholms stadsteater och 11 mars blir det biopremiär för ”Simon och ekarna” där hon har en bärande roll.

– Det är ett exceptionellt år för mig. Men det gick inte att stoppa, ibland går det inte att pausa när saker dyker upp, säger hon.

Till Gävle efter nyår

Nästa år ska hon ta det lugnare – även om 2011 inleds med hennes första stora turné på sex år, en turné som kommer till Konserthuset i Gävle 30 januari.

Mer läsning

Annons