Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellberg tillbaka i melankolin

/
  • Ännu en skiva på gång. Mattias Hellberg avslöjar att det kommer en liveplatta med Hedros och Hellberg nästa år.

Det har varit några hektiska år för Mattias Hellberg, med både fast tjänst som sångare i Nationalteatern och inhopp som gitarrist i The Soundtrack of Our Lives. Men nu är han soloartist igen. Och han har hittat tillbaka till melankolin.

Annons

Mattias Hellberg väljer inte bara den stora skivbutiken vid Stigbergstorget i Göteborg för att det är roligt att bli plåtad bland skivor. Nej, han är hängiven skivsamlare också och har varit hängiven musiken ända sedan han arrangerade konserter hemma i Karlstad som 15-åring.

Mest känd för allmänheten är han nog som ena halvan av den lågmälda duon Hederos och Hellberg. Med sin nya soloskiva ”High in the lowlands” är han ännu en gång tillbaka i en likartad melankoli.

– Mattias Areskog, som har skrivit nästan alla låtar, kontaktade mig redan 2005. Men då var jag inte sugen på den här typen av musik, säger Mattias Hellberg.

– Men jag kände mig ärad att han hade skrivit låtar med mig i åtanke. Så jag åkte upp till honom i Stockholm och spelade in två-tre demos i hans sovrum. Sedan blev det inte mer på några år, förrän vi bestämde oss att låna ett hus i Glimminge på det skånska höglandet våren 2010 och åkte och spelade in det som blev den här skivan. Det var väldigt mysigt, god mat, gott vin och så hittade vi en tramporgel i det som tydligen var en gammal samlingslokal för IOGT-NTO för länge, länge sedan. Utöver det hade vi bara med oss enkel inspelningsutrustning, ett par gitarrer och en bas.

Mattias Hellbergs förra soloskiva drog mer åt psykedelisk rock, men som ett gammalt Hederos och Hellberg-fan hade Mattias Areskog – annars journalist och medlem i bandet Brothers of End – en mer lågmäld ljudbild i åtanke. Det lyckades.

– Jag tycker att vi har fångat en avslappnad stämning som är väldigt skön, säger Mattias Hellberg.

– Men när vi tar det ut på vägarna blir det lite mer elektriskt, tror jag.

För turné ska det bli, bland annat tillsammans med basisten Nikke Ström från Nationalteaterns Rockorkester, där Hellberg sedan 2005 är sångare. Mattias Areskog kommer inte att vara med, och Mattias Hellberg har nästan dåligt samvete för att inte bådas namn står på skivkonvolutet.

– Den här skivan hade inte blivit till utan honom. Fast nu har han fast jobb, så vi bestämde att den skulle ges ut under mitt namn. Men vi har redan fem-sex nya låtar tillsammans och planerar att spela in en skiva till nästa år. Då ska förresten en liveskiva med Hederos och Hellberg släppas också. Jag lyssnade på lite gamla inspelningar häromnatten. Det är faktiskt lite samma stämning som vi fått på den här skivan, säger Mattias Hellberg.Kalle Malmstedt/TT Spektra

Mer läsning

Annons