Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiphopen kommer in från kylan

/

Hiphopen har varit ute i kylan länge här i trakterna. Men i morgon kväll flyttar den in i värmen på O´learys källare i Gävle. Marcus Grundström hoppas att hans klubb Hypnotiq ska bli en samlingspunkt för alla som gillar hiphop.

Annons

Jankovski står redan och väntar i kylan när vi kommer. Toni-Angelo ansluter sig snart. De förklarar snabbt att de är de bästa rapparna i Gävle, inget skämt. Ett tag senare sluter Grounded upp, SM-vinnande breakdancegäng från Gävle.

Vi står ute och huttrar i kylan ett tag innan vi blir insläppta på krogen, via bakdörren. Kanske är det symptomatiskt. Det var länge sen det fanns en permanent hiphopklubb i Gävle. Marcus Grundström har en känsla av att många krogar motarbetar hiphop och reggae.

Det är svårt för hiphopartister att få spelningar på krogar till exempel. Arrangörerna är rädda för att det kommer innebära en massa problem.

- Men det är väldigt överdrivet, det där. Hiphopen i sig är ju inte något som drar till sig problem, säger Marcus Grundström.

 

"Hörru Marcus, du får se till att städa lite här på scenen!" hojtar någon i gänget när vi väl kommit ner i lokalen. Det är ganska rörigt och hårdrocksdekorerat. Kravallstaket med järnkors ramar in scenen, en Sweden Rock-backdrop hänger på sidan och döskallarna sitter uppskruvade på väggarna i baren. Men nu tar hiphopen över. Marcus spelar en Jay-Z-remix och Grounded börjar brejka på golvet. Jankovski spontanrappar medan han snabt bläddrar igenom skivorna på scenen.

 

Han är en av de som är anmälda till morgondagens MC-battle. Alla rappare som känner sig manade kan ställa upp och improvisera fram rhymes över ett beat. Man kan vinna pengar. Det finns fortfarande några platser kvar om någon vill anmäla sig, säger Marcus. Hans favorit-DJ Ibra kommer tillbaka från Frankrike för att spela skivor i sin gamla hemstad. Graffitti kommer visas på storskärmar och Grounded kommer att dansa.

 

Och Marcus kommer att jobba för att Hypnotiq ska bli ett återkommande inslag i Gävles inslag. Någon gång varannan månad eller så. Och han hoppas kunna få en stadig hiphop- och R´n´b-publik som fyller stället varje gång. Ta hit både större artister och lyfta fram den befintliga undergroundscenen. För det finns en massa talang runt om i Gävle, säger han.

- Det här blir en chans för det unga hiphopgardet att ta sig ut ur hemmastudion och visa upp sig för publiken.

 

Mer läsning

Annons