Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta betyg till Myrkur : "Ett trollbindande väsen och ett plågat skrik i skogen"

" I den ena är hon ett trollbindande väsen och i den andra ett distat, plågat skrik från djupt i skogen". Janne Mattsson är helt såld på danska Myrkur och utdelar högsta betyg.

Annons

Danska Amalie Brunn, eller ”Myrkur” som hon kallas kvällen till ära, sveper långsamt in på scenen i Gasklockan. Ställer sig vid keyboarden och inleder någonting av det bästa jag sett på år och dagar. I ensamt majestät klinkar hon fram en så skör version av ” Den lille piges død” att hjärtat mitt nästan brister. När det drömska sedan övergår till den brutala och bandet gör sig påmint visar Myrkur upp det bästa av två världar. I den ena är hon ett trollbindande väsen och i den andra ett distat, plågat skrik från djupt i skogen. Kontrasterna är banbrytande för att inte säga genialiska.

Myrkur på Gefle Metal Festival.

Som allra bäst blir det i de stunderna där hon balanserar på gränsen till vad sinnena klarar av. När de disharminska riffen utgör ljudbilden och man inte vet vad nästa vers ska erbjuda. Som i exempelvis min, och väldigt många andras favoritlåt, ”Dybt i skoven”.

Myrkur på Gefle Metal Festival.

När konsertern närmar sig slutet sker det på samma vis som den börjar. Myrkur ensam vid keyboarden och en naken version av Bathorys gamla slagdänga ”Song To Hall Up High”. Som sagt var, genialiskt!

Myrkur på Gefle Metal Festival.

Myrkur

Gefle Metal Festival, Gas Stage

Fredag 15 juli

Betyg: 5 av 5

Mer läsning

Annons