Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyvönen avslutar Spegelns musikvår

/

Frida Hyvönen härskade på årsbästalistorna med "Silence is wild", och fem månader senare får Gävle ta del av skivan, när hon avslutar en vår av stora, fina bokningar på Spegeln.

Annons

Hon har i en intervju sagt att skivan tar upp kontrasten i det tama och det vilda, "att vi både är civiliserade och djuriska".

Kanske inspirerades temat om det djuriska, det vilda och det civiliserade av att hon krockade med en älg.

Frida Hyvönen är en av artisterna som efter år i storstaden har flyttat hem igen, till ett stort hus utanför Robertsfors där hon kan spela högt på pianot om natten utan klagande grannar.

Så här beskrev På Gångs recensent känslan från "Silence is wild":

"Jag föreställer mig Hyvönen sitta framför sin flygel i sitt ödsliga hus i en stor jävla kofta för det är lite kallt, och så tänker hon på smarta saker och så skriver hon en melodi som sprider värme i huset. Utanför lyssnar älgarna och vargarna och stjärnorna."

Frida Hyvönen är en läsande människa, vilket märks i texterna, som inte känns sekundära, såsom de kan vara hos artister som primärt är musiker.

Från att ha varit ensam med musiken, har hon nu tillsammans med producenten Jari Haapalainen bjudit in andra musiker och skapat en fylligare ljudbild.

Två av de mest uppmärksammade låtarna på "Silence is wild" är "December", om en abort, och "Dirty dancing" om en gammal kärlekshistoria med en man som gick vidare och blev tvåbarnsfar och sotare. En historia som gav en av förra årets bästa textrader:

"I guess you do the Dirty now and I do the Dancing."

– Jag använder egna känslor och upplevelser när jag skriver, men det finns inget i det som kan såra mig. Jag tycker inte att det är farligt att berätta saker, särskilt inte när jag själv kontrollerar berättelsen. Det är inte ens säkert att det är självbiografiskt, säger Frida Hyvönen till TT Spektra.

Frida Hyvönen har många projekt på gång, bland annat var hon nyligen omskriven för att ha skrivit musik till fotoboken "Drottninglandet", om thailändska kvinnor i Norrland.

Till sist, ett tips för uppladdningen inför kvällen: Gå in på hennes Myspace-sida och lyssna på covern av REM:s "Everybody hurts".

Mer läsning

Annons