Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag drar festivalen igång på Rådhustorget

/

Sedan i måndags morse har gänget bakom Rånock Live Music Cityfestival slitit för att festivalområdet ska bli färdigt. Och i dag är det dags. Festivalen som pågår till sena lördagsnatten startar med en gratisdag. Så att Gävleborna ska få chansen att upptäcka vad det handlar om.

Annons

– Eftersom det är Sommarkväll och många är i farten så vill vi att folk ska kunna komma in här och se vad vi har att bjuda på, säger Eddie Åberg som är festivalgeneral.

De övriga dagarna kostar det en slant att gå in. Men arrangörerna har noggrant planerat ett inträdeskoncept som bör få besökarna att inte muttra över att detta inte är en gratisfest. Det är nämligen olika priser beroende på när man vill gå in. Vill man bara ta en öl framåt småtimmarna kostar det inte lika mycket som om man vill spana in alla band. Att festivalen har fått det långa namnet Rånock Live Music Cityfestival har förstås en baktanke. Dels vill arrangörerna flörta med den forna sommartillställningen Cityfesten.

– Jag har saknat Cityfesten, särskilt musiken, men inte alla karuseller och sånt, säger Janne Dahlberg som driver Å-krogen där Rånock vanligtvis håller till. Och där även de första Rånock-festivalerna ägde rum.

Tyngdvikt på musiken

Genom att istället kalla det för en cityfestival betonar de tyngdvikten på musiken. För att göra arrangemanget mer folkligt har de i år flyttat festivalområdet till Rådhustorget i centrala Gävle. Till Rånock på Å-krogen kommer annars endast de som har ett genuint musikintresse. Men till detta arrangemang tror de sig kunna locka även de som bara vill njuta av ett härligt sommarevenemang mitt i stan, och få schysst musik på köpet. Själva tycker de att Rådhustorget är en ypperlig plats att vara på.

– Det är en så otroligt outnyttjat och perfekt plats, vi behöver inte ens stänga av vägarna under festivalen. Här vill vi fortsätta att köra, säger Eddie.

Eftersom Rånock redan har en särskild musiknisch, med fokus på rockmusik, så har arrangörerna försökt att hålla sig till det vid bandbokningarna. Men på dagtid kommer banden att vara med anpassade för hela familjen, som till exempel coverbandet One Ball Band som spelar i dag klockan 14.00, och det charmiga gänget I hate School som spelar på lördag 14.00. Huvudakterna har de valt att lägga redan 22.00, för att man inte ska behöva vänta hela kvällen. Men festivalområdet är öppet ända till 02.00.

Hoppas på 1 000 personer

Den stora förhoppningen är att det ska komma runt 1 000 personer per kväll. Om Rånock Live Music Cityfestival blir en återkommande sommarfest eller inte låter de Gävleborna bestämma.

– Vill de ha något sånt här så får de komma hit och visa det, säger Anna Robertsdotter.

Mer läsning

Annons