Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida hyllar bluesens kvinnor

/

Nyfiken på kvinnorna i bluesen? Gotländska Ida Andersson Bands repertoar består av låtar med enbart kvinnliga kompositörer. Den 1 maj spelar de i Gävle.

Annons

För drygt två år sedan fick Ida Andersson en idé. Hon stod på en konsert med ett omtyckt gotländskt bluesband som är duktiga på berättande och på att sätta musiken de spelar i ett historiskt perspektiv. Men Ida saknade kvinnorna.

– Jag började fundera. Fanns det inga kvinnliga musiker? Fick de inte vara med och spela? Men så kollade jag runt och då ploppade det ju upp en massa kvinnor. De har funnits med sedan 20-talet och var med och skapade genren, säger Ida Andersson.

Själv är hon uppväxt med livemusik och blues, men har tidigare mest sjungit jazz. Men med de nyfunna låtarna i åtanke ringde hon runt till bekanta för att sätta ihop en endagskonsert i Visby. Musikerna klickade direkt och konserten gav så bra respons att de blev taggade att fortsätta.

– Vi trodde nog alla att det skulle ta slut av sig själv efter att tag, för vi trodde inte att det skulle finnas tillräckligt material. Men det finns hur mycket som helst som är skitbra, så det gick inte att sluta.

Efter många spelningar på hemmaplan beger sig Ida Andersson Band över vattnet för sin första turné "på fastlandet", som Ida själv beskriver det. På fredag spelar de på CC-puben.

– Det känns som en nystart att komma ut och spela för en ny publik. Det känns som att det finns ett ganska stort intresse för blues nu. Vi är ganska fria i tolkningen av vad som är blues, vi går mest på känsla även om vi har klassiska bluestolvor också. Vi gillar att svänga till det.

Hur skulle du beskriva er på scen?

– Mycket ös, ganska dansant musik och en del storys om antingen kompositörerna eller någonting annat.

Vad händer för Ida Andersson Band framöver?

– Vi ska vara med i Scandinavian Blues Contest som är i Mönsterås, vi har gått till final där. Vi är alla inblandade i andra musikprojekt, men det skulle vara jätteroligt att spela runt på lite olika bluesfestivaler nästa sommar med bandet.

Mer läsning

Annons