Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottslåtarna vi minns – eller vill glömma

/
  • Heja heja. The Poodles har gjort årets officiella OS-låt ”Raise the banner”. Dessutom spelar de på Cityfestens Stora scen i kväll. Foto: Scanpix
  • Vänner med hävdelsebehov. Dr Alban, Tomas Brolin, Mattias Frisk och Björn Borg kallade sig Friends In Need. Singeln ”Alla vi” röstades senare fram som tidernas sämsta idrottslåt. Foto: Tobias Röstlund
  • Bättre i backen. Skidåkaren Pernilla Wiberg i skivstudion i Skara där hon spelade in låten ”Privilege” 1991.

Alla stora sportevenemang kräver en egen låt – eller ett par.
– Det är en stor ära att få göra en sådan låt, något man gärna vill bocka av som artist, precis som att vara med i Allsång på Skansen eller i Melodifestivalen, säger Jakob Samuel, sångare i Gävleaktuella The Poodles som framför Sveriges officiella OS-låt 2008.
Men hur många av föregående års EM-, VM- och OS-låtar minns vi egentligen med glädje?

Annons

”Raise the banner” med The Poodles är Sveriges officiella OS-låt 2008, utsedd av självaste SOK (Sveriges Olympiska Kommitté).
– Det är en pampig låt, precis som det ska vara i sådana här sammanhang. Men det bombastiska löper alltid en risk att gå över gränsen mot det banala, det måste man akta sig för, säger Jakob Samuel.
Banalt är förmodligen en tanke som far genom många svenska huvuden när idrottslåtar kommer på tal och Jakob Samuel håller med om att det gjorts EM- och VM-låtar med varierande kvalité.
– Det har ju gjorts låtar som man blir riktigt förbannad när man hör.
Men hur ska en bra idrottslåt vara då?
– Framför allt handlar det om att artisten måste stå för låten. ”Raise the banner” är en låt som vi skulle kunna ha i vår normala repertoar. 

Kul och bedrövligt
Förutom sin egen låt nämner Jakob Samuel GES ”När vi gräver guld i USA” som ett sådant exempel.
Men blev inte den låten så omtyckt för att den förknippas med den svenska framgången i fotbolls-VM 1994?
– Jo, det är säkert en förklaring. Jag tror att ”Raise the banners” framtida storhet är helt avhängig hur det går för Sverige i OS. Går det bra blir låten förknippad med något positivt.
Att Poodles låt ”Raise the banner” är Sveriges officiella OS-låt innebär inte att det är den enda låten skriven om och för OS.
– Jag räknar iskallt med att det kommer flera inofficiella låtar och det är ju bara kul.
Det kan nog både bli kul och bedrövligt, i alla fall om vi blir överösta med lika många låtar som inför fotbolls-VM 2006. Då cirkulerade ett 20-tal låtar i etern, utöver Tomas Ledins officiella VM-låt ”Vi är på gång”. 

”En riktig skitlåt”
Många minns säkert ”Who’s da man” med Elias feat. Frans med ett leende på läpparna, men vem vem vill höra ”Du och jag och Glenn Hysén” med Micke Syd en gång till? Eller ”Go go Sweden” med Ola? Eller...
Men som värst blir det väl ändå när idrottsmännen själva ställer sig framför micken och spelar in en kamplåt. ”Nu tar vi dom” med Håkan Södergren och hockeylandslaget inför VM 1989 till exempel.
– Det var ju ganska kul när de var med allihopa, men det var ju en riktig skitlåt, säger Jakob Samuel. 

Tidernas sämsta idrottslåt
En annan låt som inte kommer att gå till historien som en minnesvärd sportlåt är ”Alla vi” med gruppen Friends In Need som bestod av Dr Alban, Tomas Brolin, Björn Borg och Mattias Frisk.
2006 röstades den fram till tidernas sämsta idrottslåt av Sportbladets läsare.
Risken är stor att kandidaterna på den listan var betydligt fler än de på listan över tidernas bästa idrottslåt.
Kanske spelar Poodles sin ”Raise the banner” i kväll, när de uppträder på Cityfestens Stora scen klockan 20.
Linda Kling /TTSpektra

Mer läsning

Annons