Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ihsahn - black metal-legenden som blev proggig gitarrlärare

Ihsahn är andra akt på Gefle Metal Festival i ett set som får ett ganska ljumt mottagande.

Annons

Vegard Tveitan eller Ihsahn som han heter frontade Emperor. De ligger bakom en av mina absoluta favoritskivor alla kategorier "In The Nightside Eclipse" från 1993. Mycket vatten har dock runnit under broarna sedan dess. Ihsahn gick solo 2006 och har släppt en handfull album sedan dess, det senaste i april.

Ihsahn på Gefle Metal Festival 2016.

Nu handlar det om komplex proggmetal. Det är märkligt att se sin gamla idol i ett snålblåsigt Gävle en helt vanlig fredagseftermiddag i Gävle - fast utan corpse paint och slängkappa (inte för att jag trott han skulle se ut så, men den inre bilden ter sig åt det hållet). Med sig har Ihsahn musiker från bandet Leprous, även de från Notodden i Telemark Fylke. Ingen ser ut som en metal-musiker, snarare som elever på en folkhögskola med jazzinriktning. Någonstans bland de avancerade taktarterna och riffstrukturerna anar man Emperors signatursound från Ihsahns gitarr, som han stämmer noggrant mellan låtarna.

Ihsahn på Gefle Metal Festival 2016.

Gensvaret är ljumt, förutom någon enstaka metalrökare som börjar med grind. Ihsahn ursäktar sig och säger "jag kan ju inte bara spela ballader". Något med Emperor blir det inte, men en stunds kontemplation med intrikat proggrock. Det häftigaste är nästan att se trummisens excesser som stundtals ter sig omöjliga för en människa att klara av.

Ihsahn på Gefle Metal Festival 2016.

Ihsahn

Gefle Metal Festival

Fredag

Betyg: 3 av 5

Mer läsning

Annons