Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indiemusiken hyllas på Manifestgalan

/
  • Amason är nominerade i två kategorier på fredagens Manifestgala. Arkivbild   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Donnez är ett av de nominerade banden i dansbandskategorin på Manifestgalan. Arkivbild   Foto: Pontus Lundahl/TT
  • Lindha Kallerdahl är en av artisterna som kan ta hem priset för årets jazz på Manifestgalan. Arkivbild   Foto: Leif R Jansson / TT /

På fredag är det dags för den oberoende svenska musiken att prisas när Manifestgalan äger rum i Stockholm. Ametist Azordegan, som är konferencier tillsammans med rapparen Cleo, kallar det årliga arrangemanget "superviktigt".

Annons

Manifestgalan är prisutdelningen som sedan 2003 sätter strålkastarljuset på musiken som görs bortom branschens jättar.

– På oberoende skivbolag hittar man oftast lite smalare musik och lite smalare uttryck. Av den anledningen så kanske inte den musiken får synas i tv eller höras i de största radiokanalerna. Så det är superviktigt att det finns ett etablerat musikpris för den smala musiken, säger musikjournalisten Ametist Azordegan.

Själv är Ametist Azordegan kanske mest förknippad med hiphop sedan hon sänt radioprogrammet "En kärleksattack på svensk hiphop" under sju års tid, och dessutom är mitt uppe i arbetet med en historiebok om svensk hiphop. Men även om favoritgenren är representerad på Manifestgalan så vill hon slå ett slag för en annan kategori: årets dansband.

– Det är en oerhört stor, gammal och folklig genre som den kommersiella världen inte ser som tillräckligt tidsenlig. Dansbandsmusiken bevakas inte så mycket av musikjournalister, så det är väldigt kul att den får vara med här.

Patrick Stanelius/TT

Mer läsning

Annons