Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga kompromisser för Lady Sovereign

/

För två år sedan skulle hon USA-lanseras av Jay-Z och bolaget Def Jam. Men engelska Lady Sovereign backade.
Nu är hon tillbaka, på egna villkor.

Annons

Integritet och oberoende är nyckelord för rapparen Lady Sovereign, 23. Nya albumet ”Jigsaw” är hennes första efter den avbrutna USA-lanseringen 2006 och ett tydligt försök att göra det hon gör bäst, nämligen som hon själv vill.

Tiden i USA, där hon lanserades som en kvinnlig Eminem, släppte Def Jam-albumet ”Public warning” och var förband till Gwen Stefani, saknar hon inte alls.

– Jag dissar det inte. Allt har en orsak och Def Jam var inte bara dåligt. Men jag pressades fram för hårt för tidigt. Nu har jag tagit ett kliv tillbaka, gått ner i skala. Det känns skönt att vara där jag är i dag, för det är många som aldrig kommer igen efter en sådan upplevelse.

– I dag har jag ingen kontakt med Jay-Z, men det hade jag knappt då heller. Vi träffades typ tre gånger. Den grejen blåstes upp för att det såg bra ut i media. Jag var så upptagen att jag inte kunde hålla kontakten med mina kompisar, än mindre med Jay-Z och de andra.

När Lady Sovereign beskriver sin musik vill hon undvika etiketter. Hon är inte hiphop, hon är inte grime, hon är ”något annat”, som hon säger.

– Ju längre jag hållit på desto mindre hiphop eller grime har jag blivit. Det irriterar mig verkligen att folk fortfarande kallar mig grimeartist; kom igen, om du vet vad grime är måste du fatta att det inte är jag. Det nya albumet är inget medvetet försök att komma bort från min gamla stil, det bara blev som det blev i studion.

– Utan att vara elak tycker jag att vi är mycket mer kreativa och uppfinningsrika. Nu har amerikanska artister börjat plocka lika mycket av oss som vi av dem. Många hiphopartister i USA influeras av electronic och dance och det kommer definitivt från Europa och England.

En kortväxt, europeisk r’n’b-tjej som är stor hemma och lanserats i USA: Det ligger nära till hands att jämföra Lady Sovereign med Robyn. Och ”Sov” visar sig ha bra koll:

– Hon är stor i England. Jag hörde henne redan 1997 tror jag och gillar henne verkligen. Man märker direkt att hon inte heller är en artist som kompromissar.

Mer läsning

Annons