Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iron Maiden-sångare på 15-årskalas i Sandviken

/
  • Blaze Bayley, som spelat två gånger i Gävle tidigare, hoppas att Sandvikarna kommer visa sig från sin bästa sida på torsdag.

Han har sjungit i Iron Maiden och han har turnerat över hela världen. Som soloartist har han spelat på Wacken Open Air inför 40 000 människor. På torsdag kommer Blaze Bayley till Sandviken för 15-årskalas och hoppas på ett bra mottagande.

Annons

1995 trodde den engelske sångaren “Blaze” Bayley Alexander Cooke att den ljusnande framtiden var hans. Året innan hade han säkrat platsen som Bruce Dickinsons ersättare i det miljonsäljande bandet Iron Maiden och nu var det äntligen dags för dem att släppa sitt första album tillsammans. Dessvärre blev inte ”The x factor” eller det efterföljande albumet ”Virtual XI” (1998) den succé som både Blaze och bandkamraterna hade hoppats på. Blaze utsågs till syndabocken och 1999 återvände Bruce till Iron Maiden.

– I stället för att gräva ned mig i sorg var jag fast beslutsam om att visa alla att jag visst var en duktig musiker, berättar Blaze. Det var med den inställningen jag spelade in mitt första soloalbum ”Silicon messiah”. Utan regler och ramar kunde jag skräddarsy precis det albumet jag aldrig kunde släppa med Iron Maiden.

Just Iron Maiden – eller snarare deras management – höll till en början på att sätta käppar i hjulen för Blaze redan innan karriären hann starta. Skivbolaget fick nämligen vänta med att ge ut Blaze debut tills Iron Maiden hade sitt album klart och i konkurrens med ett ”återförenat” Iron Maiden stod sig en hel hårdrocksvärld slätt.

– När skivan släpptes var det varken tal om turné- eller reklam-stöd. Jag är en sann gör-det-själv-artist som sedan flera år tillbaka har min fru som manager. Allting jag gör betalas tillbaka till mig själv och det med råge. Det är därför jag hela tiden kan vara ute och göra det jag tycker bäst om – uppträda live.

Och uppträda, det har Blaze sannerligen gjort under tiden som soloartist. Efter att ha turnerat tillsammans med så väl Helloween som Savatage. Spelat på de absolut största hårdrocksfestivalerna i Europa gör han nu ett stopp i Sandviken under 15-årsjubileums-turnén av ”Silicon messiah”.

– Jag har spelat två gånger tidigare i Gävle och har förstått att det råder en sorts vänlig rivalitet mellan de båda städerna. Så jag hoppas verkligen att Sandvikarna kommer att visa sig från sin bästa sida.

Mer läsning

Annons