Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill vara miljonär, dricka drinkar och spela musik"

/

Efter att ha varit i både Kilafors och i Falun är det äntligen Gävles tur att få besök av urfäderna till europeisk power metal, tyskarna Helloween. Innan spelningen fick Arbetarbladet ett snack med gitarristen och grundaren Michael ”Weikie” Weikath. Ett snack som avverkar både svenska flygvapnet och utomjordingar.


Läs alla recensioner och intervjuer från Getaway på våran sajt!

Annons

Dagens spelning är er 36:e i Sverige, sedan den första i Stockholm 1988. Vad har du för positiva minnen av Sverige i överlag?

– Så många tecken att en artikel inte skulle räcka till, säger gitarristen och ur-pumpan Michael ”Weikie” Weikath. Men jag gillar Sverige, det är ett civiliserat land. Ett bra land, det är därför många drömmer om att få bo i Sverige. Ett tag var Tyskland likadant. Men så har det alltid varit, Sverige har varit lite mer direkt på. Ni var tidiga med att ha egna flygvapen som ni sedan sålt dyrt och så vidare. Det var likadant redan på 1600-talet, Sverige var i Tyskland och tog för sig och tyskarna tittade på i utbildande syfte. Jag gillar Sverige, inget snack om den saken.

För ett par månader sedan släppte ni ert 15 studioalbum ”My God-given right”. Reaktionerna på det har varit lysande. Hur fortsätter man hålla ångan uppe efter närmare 30 år och 15 skivor?

– Det är inte svårt alls. Vad annars ska jag göra? Jag skulle kunna vara manager för ett band men det vill jag inte. Jag vill spela musik. Eller nej, jag vill vara miljonär, dricka drinkar och spela musik. Det hade varit mycket behagligare. Men ja, poängen är att jag har jobbat med musik så gott som hela mitt liv, vad annars ska jag göra? Det här kommer naturligt för mig. Ett arbete gör det inte. Att man då och får in nytt blod i bandet gör sitt för att hålla oss unga också. Uppsättningen vi har nu med gitarristen Sascha Gerstner (ex-Freedom Call) och trummisen Dani Löble (ex-Blaze) har hållit ihop i tio år nu. Det har varit tio bra år. Det må jag säga.

Du har en låt på albumet som heter ”Creatures in Heaven” där du återigen berör ämnet utomjordningar. Tror du på utomjordiskt liv?

– Kanske, jag vet inte? Det borde väl finnas någonting mer där ute. Det är vi alla överrens om, eller hur? Men vad det är och vem det är? Allting kommer bli jättemärkligt den dagen vi får veta det. Visst finns det saker som tyder på det ena och det andra. Ingen tvekan om det.

En annan låt på skivan heter ”Lost in America”, vad jag vet är den självupplevd. Kan du berätta lite om texten?

– Absolut, vi var på väg till ett gig i Brasilien. Ett gig som bokades i sista sekund då något band hade hoppat av en festival. Vi fick pussla ganska duktigt med flygtiderna för att få allting att gå ihop. På ett av flygen valde piloten att berätta att han hade tappat rutten och att vi var vilse. Därav den dråpliga texten. Om vi tog oss till spelningen? Absolut, det var ett bra gig.

På tal om texter, medan sångaren Andi Deris texter blir allt simplare blir dina den raka motsatsen. Är du mer intresserad av ord än vad han är?

– Oh nej, så är det inte. Ett tag var Andi grym på texter, det var nästan så att det blev för mycket när han vred ut och in på orden. Jag fick bromsa upp honom lite. Men det är aldrig så att jag tänker att jag ska skriva si eller så bara för att. Ibland kommer orden lätt, ibland inte. Men det är absolut ingen tävling.

Nu när ni ska spela på Getaway Rock Festrival inför en blandad publik, hur varierar ni konsertens låtlista gentemot om ni varit ute på en egen turné?

– Vi spelar med säkra kort. Mycket tack vara att managementet hävdar att det är det bästa att göra. Vi spelar ett mer hit-betonat set just för att chansen är större att publiken då känner igen låtarna. Det är oerhört viktigt att få med sig publiken på festivalspelningar. Lyckas du inte fånga dem går de iväg och det blir tomt nedanför scen, vilken mardröm det hade varit. Nej, då är det bättre att locka dem till sig.

Läs alla recensioner och intervjuer från Getaway på våran sajt!

Mer läsning

Annons