Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazz som sitter i kroppen

/

Annons

Det är som att musiken sitter i kroppen på sångaren Peter Getz, son till saxofonisten Stan Getz, och jazztrion Tilling, Adefelt, Ikiz OP3 (namnet är en hyllning till Oscar Petersons trio). Den syns i fingrarna på Peter Getz, de fladdrar och flyger och pekar när han sjunger med sin lite ljusa men säkra röst, och i axlarna på pianisten Daniel Tilling där han sitter hukad över flygeln och levererar det ena vassa solot efter det andra, liksom i ryggen eller nästan hela kroppen på basisten Jan Arefelt som verkar ha en sann kärleksrelation till sin kontrabas, och i armarna på trumslagaren Robert Ikiz som låter dem dansa över trumsetet.

Det är musiksoppa på Spegeln och jazzigare än nånsin och det är coolt.

Peter Getz och pianisten Dan Tilling inleder mjukt med ”Nature boy” (som vi, om inte förr, älskade i filmen ”Moulin rouge”), efter hand kommer Arefelt och Ikiz in och förstärker och ökar tempot. Sen följer både välkända jazzstandards i egna och andras arrangemang,som ”East of the sun”, och en av Peter Getz egna låtar.

Han är ju sin fars son, även om han pratar om honom som Stan Getz och inte pappa när han berättar historien om megahiten ”Girl from Ipanema” – João Gilberto bodde hos Stan Getz och när de två skulle spela in låten föreslog Stan att Joãos hustru Astrud skulle sjunga, ”men hon är ju bara hemmafru”, sa João men det fick han äta upp när låten blev populär världen över – och naturligtvis sjunger Peter Getz också den.

Trion bjuder också på två instrumentala låtar, med ett sjukt snyggt trumintro till låten ”Heaven” som Duke Ellington skrev till Alice Babs.

Coolt alltså, på säsongens sista musiksoppa, detta sköna sätt att gå på konsert.

Succén fortsätter i vår. I februari är det Skottes musikteater som står för underhållningen och sen fortsätter det i mars och april också.

Mer läsning

Annons