Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon kärleksjojkar i Melodifestivalen

/
  • Det finns en bild av att jojk alltid handlar om sorg, men det är fel menar Jon Henrik Fjällgren.

Han är renskötaren som rörde TV4:s "Talang"-jury till tårar med sin jojk och sedan vann hela tävlingen förra våren. På lördag gör han sin Melodifestivaldebut i Östersund.

Annons

Jon Henrik Fjällgren hostar skrovligt i jackans armveck. Han berättar att han har varit ordentligt sjuk ett tag. Just som det började bli bättre gav han sig av för att arbeta med sina renar, någonting han nu inser var dumt kylan och det hårda jobbet gjorde att han blev sämre igen. Men han är inte orolig inför lördagens framträdande.

– Det är någonting konstigt som händer med mig när jag står på scenen, där fylls jag av en kraft som jag tror kommer från mina hemtrakter och från mina bortgånga vänner, säger han.

Att uppträda i Melodifestivalen har aldrig varit någon dröm för Jon Henrik Fjällgren, däremot har musiken alltid funnits hos honom. Han släppte sitt första album "Goeksegh" förra året och som 14-åring sjöng han för bland andra kungen och drottningen i Funäsdalens kyrka. Han är uppvuxen i Mittådalens sameby och beskriver det som att jojken är en del av honom. Den är hans kärna. Men han vill också testa andra musikaliska genrer och berättar att han har planer på att göra låtar både på svenska och på spanska. Dessutom skriver han mycket instrumental musik.

– Då sitter jag vid flygeln och bara spelar. Jag kan inte läsa noter, men jag spelar piano, flöjt, gitarr och trummor.

När han intar Melodifestivalscenen i den tredje deltävlingen på lördag är det ändå jojk som gäller. Han har skrivit "Jag är fri" ("Manne leam frijje") tillsammans med Erik Holmberg, Tony Malm och Josef Melin och beskriver låten som en romantisk film med ingredienser som glädje, styrka och kärlek.

– Alla förstår inte orden i jojken, men de kan ändå känna den i hjärtat. Den här gången har jag försökt göra låten så att alla kan förstå och känna den utan att behöva ställa en massa frågor om orden, säger han.

När Melodifestivalen kom på tal hade Jon Henrik Fjällgren ingen aning om vad han skulle ställa upp med för låt.

– Men så kom jojken till mig, som den brukar göra. Och den jojken blev jag väldigt lycklig av och jag kunde direkt se framför mig hur jag skulle göra en show av den.

Han berättar att låten dök upp när han tänkte på en tjej som han tycker mycket om.

– Jag tänkte på första gången vi träffades och på hur det kändes i kroppen då, på hur det känns när man är nykär, säger han.

Tjejen som har inspirerat låten har fortfarande inte hört Jon Henriks kärleksjojk, men på lördag ska den framföras i Östersund arena. Och om man ska tro på spelbolag som Unibet och Paf kommer hon, och publiken, sedan att få en ny chans att höra den vid finalen i Stockholm den 14 mars.

Mer läsning

Annons