Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jul redan i november

/

Det är inget mindre än en julklapp i förtid som serveras på Spegeln på fredagskvällen. Rikard Sjöblom, mannen som personifierar uttrycket ”många järn i elden”, har releasefest för första skivan med soloprojektet Gungfly och vilket soloprojekt, sedan.

Annons

Den här kvällen har han toppat laget och hade en rad duktiga musiker i ryggen – och de verkar nöjda med uppdraget. Musiken är lekfull och kryddad av små knappt märkbara detaljer, det syns på alla att det är kul att spela med Sjöblom.

Gungfly låter både 60- och 70-tal och musiken för tankarna till såväl Christian Kjellvander som Dire Straits. Det är amerikanskt men liksom lite smartare, lite roligare. Precis när man tror att man förstått en låt kommer det ett helt otippat stick – eller så byter den karaktär. Däremot blir det aldrig så smart att det blir tråkigt.

En gästartist, Christer Jäderlund, dyker upp på en av låtarna. Den akustiska countrydoftande balladen ”She is gone” blir en av kvällens flera höjdpunkter.

Sjöblom har en varm skön röst som passar perfekt ihop med musiken och han sjunger fantastiskt bra. Och just när man sitter och imponeras av hur otroligt begåvad killen är kliver han ett par steg baklänges, mixtrar lite med något av reglagen till gitarren, och bränner sedan av ett gitarrsolo som skulle göra många andra gitarrister gröna av avund.

En helt instrumental låt från Sjöbloms första soloskiva, en temaskiva baserad på en roman av Sture Dahlström, är enda gången konserten blir en liten smula tråkigare. Det, och en så försiktig trumpet att den blir helt anonym, är de enda invändningarna mot en annars utomordentligt fin konsert.

Mer läsning

Annons