Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmusik varvas med hits

/
  • Livligt. Musikalartisterna Peter och Matilda bjuder då och då på lite skådespel under sin julkonsert.

Jag ska se en julkonsert, tänker jag utanför Konserthuset! Och jag genomskådar mig själv med en gång. Jag är lite skraj! Det är den första känslan som bråkar inuti mig i Gevaliasalen.

Annons

Jag är en av dom som lätt kan bli lite stelfrusen när det kommer till dom traditionellt varma och gulliga julsångerna. Jag blir fort mätt, och så tänker jag att nu orkar jag inte höra mer.

Och så kommer Peter och Matilda in och paret bredvid mig börjar hålla varandra i handen. Jag stelnar till ännu lite mer. Och tänker att jag är väl för jäkla stel ändå.

När så The Pogues ”Fairytale of New York” drar igång som första låt så pustar jag ut lite. Det är trots allt en av mina favoriter! Och lite mindre gullig.

Men plötsligt hör jag tonerna från Leonard Cohens ”Hallelujah”. Och jag börjar göra miner för mig själv. Jag gapar, trixar och jobbar med stoltheten när jag känner att det trots allt blir fuktigt i ögonen.

Jag genomgår en smärre kris för en stund. Tänker jag börja gråta?

Senare plockar Peter fram sin ukulele som råkat ut för hans dotter som suttit på den, men som nu blivit lagad igen med gaffatejp. Med en ukulele i spetsen kör dom en medley av svenska julhits.

Som dom musikalartister Peter och Matilda är så kommer det då och då fram lite skådespel eller några små steppande steg. Faktum är att andra akten är mer livlig och innehåller mer variation. Musiken får också mer kontraster till dom julsånger som spelats innan.

Plötsligt kommer både Björn Skifs, Dolly Parton och Queen. Och publiken reser sig. Jag halvt står upp, halvt sitter ner.

Helt klart är dock att publiken är en nöjd skara, och att variationen av musik intressant nog uppskattas av flera än mig.

Det funkar ju trots allt helt okej att köra ”Hooked on a feeling” tätt åtföljd av ”Nu tändas tusen juleljus”. Sånt värmer skönt för den skraja skeptikern.

Anna Olsson

Vi träffade Matilda och Peter för några veckor sedan. Här nedan kan du höra kusinerna sjunga.

Mer läsning

Annons