Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julskivor och svarta hål

/

Kära tomten och kära Arbetarbladetläsare. När juletiden stundar ska frid och harmoni infinna sig. Vi ska vara snälla mot varandra och inte bära på aggressioner.

Annons

MEN!

Jag kan inte hjälpa det, tomten, men Justin Biebers julskiva är inte bara årets sämsta – den får mig att vilja skrapa lägenhetsnyckeln längs nylackerade bil- karosser, hälla målarfärg i tvättstugans torktumlare samt kasta cyklar i Gavleån. Självklart är varje gäst på albumet, Busta Rhymes, Mariah Carey och Boyz II Men, ljusår bättre än Grinchens, förlåt, Biebers autotunekorrigerade sång. Med ett r’n’b-sound som är tunnare än den grekiska ekonomin och lyteskomik i form av stelopererat wailande borde Bieber sparka sina rådgivare. Julklassiker lustmördas på löpande band, och 2000-talets värsta julalbum är inte ens värd en stjärna i betyg. Betyget blir ett svart hål.

Sådärja. Några album kretsar i omlopp runt det där svarta hålet.

Rådgivare utan koll har även Malena Ernmans och Sarah Dawn Finers gemensamma julalbum där nästan ingenting är nyinspelat. Man har helt enkelt tagit sånger från tjejernas fjolårsplattor. Och det är obegripligt att ingen av de sånger som gjorde Dawn Finers julalbum till förra årets bästa svenska är med här. Fem kronor per såld skiva går till välgörenhet, så den tanken var ju god.

Aaaaargh! Justin Bieber! Oj, förlåt.

Några av årets julartister har valt att vara riktigt lågmälda. Lo-fi-ikonen M Ward och Zooey Deschanel är sparsmakade i sitt She & Him-projekt. Men Deschanels sång känns märkligt frånvarande om man jämför med Uno & Irmas instinktiva, fantastiska stämsång. Här snackar vi vackert, sakralt vemod och intressanta låtval som Ulf Lundells översättning av Leonard Cohens ”Famous blue raincoat” som blir ”Kom du nånsin iväg” på svenska. Det här är en av årets bättre julskivor liksom en annan Lundelltolkare; coole jazzkatten Svante Thureson gör ”Snart kommer änglarna att landa” och tar priset för årets originellaste julalbum där svensk låtskrivarelit som Lundell, Mauro Scocco, Tomas Andersson Wij och Plura lånar ut sina sånger. Tolkningen av Andersson Wijs ”Första snön är alltid vitast” är stor jazzpopkonst.

Legendariska veteranen Carole King har ambitionen att blanda nyskrivna sånger med klassiker, men får inte till det på grund av att hennes röst inte håller hela vägen. Aaaaargh! Men den är dubbelt så bra som ni-vet-vems röst.

En som däremot kan sjunga är Michael Bublé som har jazzcroonertajming i fraseringarna som inte ligger långt från Sinatra. Storbandsversioner av nyare klassiker som Mariah Careys ”All I want for Christmas is you” (Aaaaargh! Som Bieber också ger sig på) och äldre som ”White Christmas”, i duett med Shania Twain, gör det här till ett tidlöst julalbum.

Ett flertal svenska album gör inga större avtryck trots kompetent genomförande. Kjell Öhmans jazziga jul lyfter inte vid jämförelse med Svante Thuresons. Anders Ekborgs ”En stillsam jul” bleknar bredvid Uno & Irmas album. Gunhild Carling framför smålustiga sånger som ”Brännvinspolka från Löberöd”, men en del av sångerna här känns lika stressiga som att börja julklappsinköpen 23 december.

Aaaaargh! Tomten, kom med klippkort till psykolog i mitt paket, jag har utvecklat en mental Bieberklåda!

Oj, ursäkta igen, allihopa. Avslutningsvis så har Jill Johnson spelat in sitt album med Gävlesymfonikerna och resultatet är riktigt bra.

Att hon har fingertoppskänsla när det gäller duettpartners är bortom allt tvivel. Tommy Körberg och Stefan Sundström gör fina insatser här och redan i inledande ”Amazing Grace” infinner sig en stearindoftande julkänsla.

Ja, 2011 går tyvärr inte till historien som ett jättebra julskiveår, men såna år måste också få finnas. Vissa artister släppte även julsinglar: Tomas di Levas var ”gäsp” och Mando Diaos var ”snark” för att ta några exempel.

Kära läsare, kom ihåg att parkera era bilar i garage, låsa fast era cyklar samt titta noggrant i torktumlaren innan användning nu i juletid. Kära tomten, jag bör vara snällare inför nästa jul. Ha nu en riktigt trevlig, Bieberfri jul allihop!

Mer läsning

Annons