Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Med Local Heroes skapar vi en stad som vibrerar av kultur

Annons

”Om du väljer vårt speciella erbjudande så stödjer du också ungdomshockeyn här i stan”. Så försökte en försäljare på en av stans butiker för telefon- och internetabonnemang sälja in sin senaste deal till mig. Jag drog skämtsamt till med att jag gärna skulle ta erbjudandet om det i stället var ungdomar inom kulturen företaget stöttade. Sedan kände jag mig dum, varför ställa kultur och sport mot varandra? Jag är egentligen inte så intresserad av den dikotomin, om det ens finns en sådan, sport är underbart och behövs, kultur likaså. Men jag kan ändå inte komma ifrån att Gävle känns mer som en sportstad än en kulturstad. Jag hittar mycket lättare till en sportbar än en pub som spelar livemusik. Varför är det så? Trots att jag inte bott här så länge så har jag haft ynnesten att träffa och lära känna många av de aktörer som kämpar för att Gävle med omnejd ska vibrera av dans, musik, teater och konst. Men alltför ofta har jag befunnit mig på grymma happenings där de på scenen eller de bakom utställningen presenterar saker i världsklass medan publiken är en sorglig skara närmast sörjande.

Gävlerapparen Frida Olsson, kanske mer känd som Frida Scar, skriver om lokala musikgalan Local Heroes.

Å andra sidan var jag på ”Mammas nya kille” på Gävle teater förra veckan och det var fullsatt. Vad är det som gör att vissa kulturevenemang är välbesökta och andra inte? Bättre kvalitet kanske någon hävdar. Dålig koll skulle jag säga. Och eventuellt en publik som befinner sig övre medelåldern och som går till de institutioner de alltid har gått till, av gammal vana. Inget fel med det, men det vore grymt om samma publik även hittade till de lite mindre scenerna. Det är så en stad håller sig levande och intressant.

Ett annat sätt att uppmärksamma kultur på är att uppmärksamma den medialt. Att tro på den och vara stolt över den. Ett lyckat initiativ är Local Heroes-galan som går av stapeln på lördag. Denna gång på Göranssons Arena, efter att ha huserat i konserthuset i alla år. Galan uppmärksammar de lokala aktörer inom musiklivet i Gävle med omnejd och trots den ganska blygsamma storleken på upptagningsområdet så känns galan exklusiv och väldigt värdefull för de som är nominerade. Jag har själv vunnit priser på samma gala så jag vet vad det kan betyda för en liten artist som försöker hävda sig att någon kvalitetssäkrar en och säger, du är bra, du är till och med värd en nominering som årets bästa. Det är fett!

Det är så vi skapar en stad som vibrerar av kultur. Genom att lyfta fram den och vara stolt över den. Så vi ses på Göranssons Arena på lördag, eller hur?

Mer läsning

Annons