Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Vi har all anledning att vara stolta

/

Annons

2014 har varit ett löjligt bra musikår för Gästrikland. Flera av de hårt arbetande banden och artisterna som gjort sina timmar i replokalerna här, som spelat gratis för polarna här och som gett upp och börjat om här har visat att det är möjligt. Min Stora Sorg släpper ett debutalbum som hyllas till skyarna, gör en storslagen show på Södra Teatern i Stockholm och avslutar året med att bli nominerad i Årets pop på P3 Guld. Solen brejkar stort med sitt andra album ”Till dom som bryr sig” och nomineras även de till P3 Guld, men plockar också en grammisnominering jämte Kent och Hello Saferide. Simian Ghost lirar på festivalen SXSW i Austin och släpper det kritikerrosade albumet ”The veil” som genererar ett stort internationellt intresse. Drömmen kan bli sann.

Också på hemmaplan har musikscenen kokat. Nya band har startats, album och EP:s har släppts och firats, musikvideos har spelats in och oförglömliga ögonblick på scen har skapats. Men minst lika viktigt för den musikaliska återväxten är plattformarna. I år har det fullkomligt exploderat av nytänkande och engagemang från drivna eldsjälar. Gävle har fått sin första feministiska klubb i Alarma, Deep Sound har skapat ett nytt forum för elektronisk musik, Klubb Fuzz har gett alternativa rockare ett vattenhål, Söders Källa har gett oss en helt ny scen, Waiting Room öppnar upp för punkrocken och Star Club har dragit igång ett helt nytt klubbkoncept i källarlokalen på Södra Kungsgatan. Samtidigt gasar pålitliga Kungen i Sandviken outtröttligt på, 026 Hardcore håller ställningarna, CC-puben lever och frodas och Gefle Hårdrocksklubb fortsätter att leverera tunga bokningar.

Det är överväldigande att ta del av all fantastisk musik som strömmar in när det är dags att summera musikåret på Local Heroes-galan. Det finns så mycket kreativitet, skaparkraft och unika hjärnor där ute som förtjänar uppmärksamhet. Ibland kan det börja med en nominering, ibland kan ett nytt möte leda till nya möjligheter, ibland kan det börja med inspiration, med en dröm – ibland börjar det med Local Heroes.

På lördag firar vi inte bara årets bästa musik, utan hela det bubblande härliga lokala musiklivet och den näringsrika musikaliska grogrund som Gästrikland faktiskt är.

Vi har all anledning att vara stolta.

Välkommen till Local Heroes-galan!

Mer läsning

Annons