Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan bryter samarbetet med Gunhild Carling: "Vi står för integrering och mångfald"

/
  • Joakim Lindblad meddelar att Kulturskolan avbryter sitt samarbete med musikern Gunhild Carling.

Gunhild Carlings familjeband har drabbats av avbokningar efter att två av bröderna riktat skarp kritik mot flyktingboenden i Höganäs.
Nu avbryter Kulturskolan i Gävle det planerade samarbetet.

Annons

Tidigare i dag skrev Arbetarbladet om att flera arrangörer valt att avboka Gunhild Carling Family Band med anledning av bröderna Max och Ulf Carling protesterat högt mot ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn. Konserten med bandet den 24 januari på Gävle Konserthus blir dock av. Konserthuschefen Örjan Hans-Ers sa till Gefle Dagblad att han inte ser någon anledning till att avboka spelningen.

LÄS MER: Arrangörer avbokar Gävleaktuella Carlings efter flyktinguttalande – konserthuschefen vill inte ställa in konsert

Kulturskolan, som skulle medverka under Carlings konsert, har tagit ett annat beslut.

– Jag fick information om det här igår. Det var helt ny information för mig, men det kan knappast vara ny information för Gunhild. Det har ju figurerat i pressen ett tag, säger Joakim Lindblad, enhetschef på Kulturskolan som inte tycker att Gunhild Carling varit tillräckligt tydlig med var hon står. Han anser också att hon själv borde ha kontaktat Kulturskolan i frågan.

Tanken var att 25 elever från Kulturskolan skulle medverka på konserten.

– Det som både vi som jobbar här och föräldrar till våra elever har läst är att de hänvisar till opartiskhet – det duger inte. Hennes bror som hade stått för de här aktiviteterna ska ju stå med på scenen så det ligger på henne eller bokningsbolaget att förtydliga vad detta är, säger Joakim Lindblad och fortsätter:

– Vi jobbar för att vara extremt tydliga. Det viktigaste målet för oss är att vår målgrupp ska ha ett högt förtroende för oss och vi ska uppfattas som trygga och tillgängliga för alla så det är extra noggrant vad vi står för. Vi står för integrering och mångfald.

LÄS OCKSÅ: Efter kritiken – Allstar ställer in Alla Mina Kamrater

Andra kulturskolor har meddelat att de inväntar besked. Men för arbetsgruppen på Kulturskolan i Gävle fanns inga alternativ.

– Det var ett enkelt beslut och jag står fast för det.

Varför är uttalanden om flyktingfrågan ett så känsligt ämne?

– Jag vill vända på frågan och säga: Det är jätteviktigt att stå upp för grundvärderingar som handlar om inkludering och att vår verksamhet ska vara tillgänglig och öppet för alla.

Kulturskolan förbereder nu utskick till vårdnadshavare för berörda elever och ska kontakta Gunhild Carlings bokningsbolag angående sitt beslut.

Mer läsning

Annons