Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen fortsätter locka alla musikälskare

/
  • Terrible Feeling. Skånebandet öser ur sig fartfylld rock som antyder hur The Hives kunnat låta om de inte vore mesar.
  • Festival på Kungen. När Avfart 33 spelar Klipp kuken möts de av en respons som klargör att om man jävlas med feminister på en punkfestival på Kungen – då jävlas man med hela publiken.
  • Simian Ghost. Trion levererar en halvtimme fylld med atmosfärisk flumrock.

När man stiger av bussen vid Sandvikens Resecentrum står ett äldre par och suckar i riktning mot Kungen. Nu håller de på och väsnas där borta igen säger de upprört, medan ekot av den kaotiska kängpunk som Där Skåpet Ska Stå spelar, färdas över hustaken.

Annons

Anledning att vara upprörda fortsätter de två mangelmotståndarna att ha även under de följande närmsta timmarna, då Corrosive Carcass hamrar avgrundsmullrande death metal på inomhusscenen följt av ytterligare två doser kängpunk innan tempot blir familjevänligt. Ta Livet I Dina Egna Händer – Festivalens andra dag präglas av avslutningen på den första, vilken enligt vittnesmål utgjorts av att åldermännen i Bizex-B toppat sin retrouppvisning i tidig Gävlepunk med att smäda alla feminister i lokalen, samt skicka fram sin trummis till scenkanten för att blotta sig, varpå slagsmål mellan band och publik utbrutit.

Stark publik

Malmögänget Avfart 33 kommenterar incidenten genom att tillägna stycket Klipp kuken till gårdagens avslutande akt, varpå de släpper lös en aggressionsstorm som möts av en respons vilken klargör att om man jävlas med feminister på en punkfestival på Kungen – då jävlas man med hela publiken. Även Aktieklubben uttrycker sin avsmak inför hela affären och låter frustrationen släppas lös under ett suveränt uppträdande som innehåller en, originalet trogen, cover på Judas Priests Breaking the law.

Om paret på Resecentrum vågat sig fram lagom till dess att Sju Svåra År intar utomhusscenen hade de nog kunnat sluta fred med Back Beat Bolaget. Stockholmsgruppens starkt melodiösa punk lurar ibland öronen att det är en singersongwriter-akt som uppträder.

Flumrock

Ännu mer sansat blir det när Simian Ghost ställer upp en laptop bredvid ett trumset och en gitarrigg för att leverera en halvtimme fylld med atmosfärisk flumrock. Trion utgör ett behagligt lugn inför dess att Terrible Feelings från Skåne öser ur sig fartfylld rock som antyder hur The Hives kunnat låta om de inte vore mesar.

Trots att majoriteten av de mer lättsmälta konstellationerna, så som Light Vibes; Fauxholt; Red Rash Inn; Aerial; samt Isobel & November, spelat under gårdagen är åhörarskaran på plats väldigt blandad.

Ta del av hela genrer

Med den årliga Ta Livet I Dina Egna Händer-festivalen har Kungen lyckats skapa en trevlig tradition av att bjuda in alla musikälskande människor, och ge många chansen att upptäcka inte bara nya artister – utan hela genrer att ta med sig hem.

Det är tufft att se hur många av dem som anländer lagom för att lyssna på Youth And Student Travels mysbyxeindie, hänger kvar. Inte bara för att kolla in John Duva lira soft rock i skarven mellan 60- och 70-talsretro, utan även ger blitzkrieghardcore i form av Malmös Sista Sekunden en ärlig chans.

Scendyk och moshpit

Sistnämnda kvartett bjuder på dagens livligaste spelning, komplett med dödsföraktande scendyk och moshpit, innan Stockholms/Göteborgs Sanctuary In Blasphemy sänker ned livligheten i ett syrabad och låter det puttra på låg värme. När det kommer till att spela tungt och långsamt är trion i en klass för sig. Dess hypnotiska sludge metal får en att förbanna faktumet att sista bussen lämnar stan redan halv två på natten, och det är med nacken ännu i gungning jag lämnar dem som är lyckliga nog att få avnjuta hela setet.

Mer läsning

Annons