Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågmälda jazzlåtar blir storbandsjazz

/
  • Jazzkatter. Gävle Big Band-ledaren Henrik Westlin, Lennart Wastesson och Ingvar Palm spelar storbandsversioner av Wastessons låtar på Spegeln på söndagen.

Gävles mesta låtskrivare och musiker Lennart Wastesson är ”bara” solist när hans lågmälda jazzlåtar omvandlats till storbandsjazz.

– Det är en ära att ens musik blir tolkad, säger han. I eftermiddag kan man höra hur det låter på Spegeln i Gävle.

Annons

”Sensationellt bra! Det är min första tanke och den stannar kvar till femtonde och sista låten när jag lyssnar på Gävlebandet Ingvar Palms Quartets första egna cd. Det beror dels på de skickliga musikerna, dels och framför allt på låtarna som helt igenom bär Lennart Wastessons signum.”

Ja, så skrev vår recensent om skivan ”Nattåg” med IPQ (Ingvar Palm Quartet) när den släpptes.

Nu har alltså Lennart Wastessons låtar arrangerats om, av tre meriterade storbandsarrangörer – Tomas Dunker, Bertil Fält och Johan Pyykkö – och framförs av Gävle Big Band kompletterat av Ingvar Palm som spelar saxofon och Lennart Wastesson på gitarr.

– De som har hört låtarna förut känner nog igen dem. Några av arrangemangen är ganska trogna originalet, men några har tagit ut svängarna rätt rejält, säger Lennart Wastesson.

En annan klang

– Det är en stor heder att få sin musik gjord på det här viset, fortsätter han och förklarar att även Jill Johnsons Melodifestivalslåt ”Crazy in love”, som han skrivit tillsammans med Larry Forsberg och Sven-Inge Sjöberg har gjorts om i storbandstappning.

– Det är spännande. Hur tolkas en låt av nån annan? och med livemusik blir det också så att det händer nånting i stunden.

Och eftersom låtarna är skrivna i ett annat sammanhang än storbandets, så låter också storbandsversionerna av dem lite annorlunda jämfört med hur det brukar låta.

– Det blir en annan klang. Att säga att det är rockinfluenser låter stort, men det finns en del folkmusik och en del pop och kanske rock i dem. Och det beror nog väldigt mycket på att originalmusiken. Den är lyrisk och talar i bilder, men har ändå en jazzgrund.

Har fått fin respons

Konserten på söndag blir den tredje som görs i den här tappningen och Lennart Wastesson berättar att de fått fin respons från publiken vid de tidigare konserterna (i Bomhus kyrkan och på Drömfabriken i Sandviken). Och att de nu fått lite förfrågningar om att spela även i vår.

– Det är ingen världsturné inbokad, men vi kan säkert köra det här några gånger till, säger Lennart Wastesson.

Mer läsning

Annons