Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda Bengtzing laddar på hästryggen inför Melodifestivalen

/
  • Linda Bnegtzing och Xamir.
  • När Linda Bengtzing tävlade i Melodifestivalen 2006 laddade hon också med ridning i Leksand. Här med Kine Hall från Gävle Ryttarsällskap och Xamir.
  • Linda Bengtzing och Xamir.
  • När Linda Bengtzing tävlade i Melodifestivalen 2006 laddade hon också med ridning i Leksand. Här med Kine Hall från Gävle Ryttarsällskap.

Linda Bengtzing är tillbaka i Melodifestivalen med sin "Killer Girl". Vi träffade henne på torsdagsmorgonen innan de första repetitionerna. På hästryggen i Lerviks Ridcenter finner hon ro.

Annons

Tv-klippet: Linda Bengtzing berättar om den korta tid hon haft att repetera inför Mellon och sin kärlek till hästar med mera

Några minuter efter utsatt tid rullar Linda Bengtzing in på Lerviks Ridcenter. Då har instruktören Kine Hall redan informerat oss om att Linda Bengtzing är en orädd och välbalanserad ryttarinna. Det baserar hon på de tillfällen hon jobbat som funktionär på Stjärnhoppningen - där kändisar får hoppa häst i samband med Stockholm International Horse Festival. Förra året var det barnprogramledaren Yankho Kamwendo fick åka ambulans från showen, men Linda Bengtzing har klarat sig de två gånger hon varit med.

Från början är det tänkt att Linda Bengtzing ska få rida på skäcken Tinka Bell, men då hon för höra att den är alltför beskedlig byter hon till vildhästen Xamir. Hon ber vd:n på gården - "verkställande dräng" att ordna detta.

– Jag vill ha en stabil, rolig och stor häst. Ingen lunkig.

Det går tillbaks sedan barndomen att Linda Bengtzing gärna väljer hästar som är en utmaning att rida på.

– Jag har alltid fått hästarna ingen annan vill rida på.

Linda Bengtzing har en häst i sin privata ägo som heter "Trasan" eller Alice Trace. "Lika gullig som jag". Den har lyckats bryta manken och är inte i ridbart skick just nu.

Linda Bengtzing är uppvuxen i Gullspång i Västergötland och har ridit sedan barnsben. De första åren var det timmar på buss till ridskolan som gällde. Sin första egna häst fick hon 1989. Den hette Beonica och var en new forest-ponny. I vuxenlivet har Linda Bengtzing ridit sporadiskt.

När Linda Bengtzing beskriver träningsvärken hon får av ridningen, inte minst i innanlåren, låter manager Joakim Stenhammar orolig. "Ta det jättelugnt nu".

Ridandet beskriver Linda Bengtzing som yoga vilket ger henne lugn att koppla av från numret med "Killer Girl" som innehåller uppemot 60 kameravinklar.

– Det skulle inte funka att rida med tankarna på alla kameravinklar i "Killer Girl". Med hästen kommunicerar du med skänklarna, händerna, sätet och rösten. Den skulle känna av om jag hade tankarna på annat håll.

Det har blivit en del uppståndelse kring att verbet "smiska" finns med i "Killer Girls" text. Ursprungligen löd texten "du ska smiska mig ibland" vilket Bengtzing ändrade till "du ska smiska mig om jag vill" Hon går med på att låten gärna får tolkas som feministisk. Smiska kan lika gärna vara en metafor för att "sätta på plats". Och att mannen ligger "stel och kall" i sängen behöver inte betyda att Linda dödat honom. Utan att han är "skräckslagen och tillintetgjord".

– Du ska göra som jag säger, annars åker du ut, sammanfattar Linda Bengtzing låtens budskap.

Hur det gick med ridningen? Det såg stabilt ut. Hoppen inne i manegen hoppade hon över. Därefter begav sig Linda Bengtzing ut med Kine Hall för en ridtur runt i hagen utanför. Repetitionen några timmar senare förflöt utan incidenter och dansarna påminde onekligen om Wallmans Salongers shower, där Linda Bengtzing själv jobbat. En tajt show med en artist som såg ut att älska det hon gör.

Mer läsning