Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lingbo nytt stopp för alla ”western lovers”

/
  • Westernlover. Roger Hjort blev biten av westernmusik på countryfestivalen i Furuvik för tio år sedan. ”Det var två storväxta karlar som dansade och drack öl om vartannat i sex eller åtta timmar utan att tröttna, och då tänkte jag att det där måste jag prova”, säger han.
  • High Chaparral. Lingbo har fått en egen festival och på fredag kommer westernfolk från hela Sverige att rulla in med sina bussar och husvagnar.
  • Skönhet. Den ursnygga hjulångaren Van River Queen som tidigare legat i Vansbro är ett annat av Roger Hjorts projekt.

Som svampar ploppar de upp, sommarens nya festi- valer. Senaste tillskottet i floran är Country Festivalen i Lingbo som går av stapeln till helgen.
På fredag intas campingen i byn av cowboys från hela Sverige.

Annons

På Lingbo Camping är det stressigt. Roger Hjort och Liselott Långs har mycket kvar att ordna inför helgens countryfestival.

Det var faktiskt drömmen om en egen festival som fick dem att köpa campingen för två år sedan. Och i år blir drömmen en realitet. Nu är det vinna eller försvinna som gäller när de satsar stort på en egen festival för countrymusik.

Drivkraften är det är deras stora intresse för kulturen och musiken, och att det blev just en countryfestival är ingen slump.

– Vi har hållit på med country och åkt runt på festivaler i vår vita buss i 10 år. Med åren växte tanken fram att vi ville hitta ett eget alternativ och då föddes idén om en egen festival.

Nu står den vita bussen parkerad på den 12 000 kvadratmeter stora åkern som de arrenderat för festivalen. Vid en traktor arbetar ett par personer med att sätta stängsel runt åkern och festivalområdet växer sakta fram.

– Det kommer bli som en liten westernby med scen, lite hästar, knallar och en line dance-bana berättar Roger.

Förra året ordnade de ett mindre arrangemang på campingen, men då svek publiken. I år har de fått hjälp av Göran ”Masen” Olsson, som bokat banden och hållit i artistkontakterna. På programmet står bland annat Country SM-vinnarna Mike and The Strangers, sångerskan Erika Stolt och Kristina Åhs and the Country Fied. Westernföreningarna Western Lovers och Peace Makers kommer också finnas på plats med shower och workshops.

Att festivalen ligger endast en vecka innan den stora countryfestivalen i Furuvik är ren strategi.

– Vi räknar med att folk kommer att rulla in hit först och sedan stanna kvar tills det är dags för Furuvik och rulla ner dit sedan, säger Roger.

Han tror att besökarna kommer börja droppa in redan nu i mitten av veckan, men riktigt hur stort besöksantalet blir har han svårt att uppskatta.

– Oj, det vet jag inte riktigt, men det verkar ju som vi får vädret med oss. Jag har fått indikationer på att det kan bli ett par tusen besökare, men vi siktar på mellan 700 och 1500 personer i alla fall.

Countryfolket som reser runt i landet mellan olika festligheter är inte de som ber om ursäkt för sig, utan är kända för att köra hela kitet med boots, hatt och revolver i sidan. Det är lite som ett lajv där man får vara riktig cowboy för några dagar.

– Tjusningen med country är att den kan engagera alla, säger Roger och kliar sig i skägget, som han sparat ut för att få in den rätta looken till helgen.

Mer läsning

Annons