Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LionDub gungade på hemmaplan

/

Trots den regniga kvällen i Gävle under fredagen var stämningen uppskruvad till max inne på det mysiga O’Learys, puben där fotbollstokiga går hand i hand med musikgalningar. Det var redan innan de hyllade reggaekillarna från Gävle tog över den lilla scenen.

Annons

Förra året släppe de sitt senaste album ”Connected” och de har sedan dess inte spelat på hemmaplan. Så det är klart att en ivrig hemmapublik väntade killarna i LionDub. Med sig på scen hade de den legendariske Tom Hofwander, även känd som Internal Dread, som själv är från Gävle.

Klockan visade halv elva då de energifyllt intog scenen med de små dämpade ljusen, inför en energifylld publik som inte gav upp ens när ljudet, redan efter andra låten, kollapsade och killarna ursäktande gick av scenen och lät en tekniker ta hand om saken.

”Ingenting kan stoppa LionDub eller hur?” frågade sångaren Peter Ekengren och fick ett jubel till svar innan han drog igång kvällen på riktigt. Lika starkt och inlevelsefullt som de gävlebor framför honom vars ben och armar svettigt gungade i takt med musiken.

Gamla som unga stod på det varma, fullpackade dansgolvet och till och med de som inte fick plats stod och sjöng med i låtarna vid restaurangdelen.

Låtar som den politiskt laddade ”It’s all about the oil” där reggaekungen Hofwander sjunger om kriget i Irak, till ”Dance little sister” och ”Love”. Det bjöds till och med på alldeles färskt material som dyker upp på nya plattan, något som besvarades med ett helvilt jubel.

Att de blivit så kända som de är i dag, jobbat med mäktiga producenter som Dennis Bovell och nu har sina priser och nomineringar på hyllan är alldeles självklart. Under de senaste åren har de lämnat de brittiska influenserna och börjat gå sin egen väg.

Det är inte heller något som helst tvivel om saken: Gävle älskar LionDub och LionDub älskar Gävle.

Niusha Khanmohammadi

Mer läsning

Annons