Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Miskovsky börjar om

/
  • Firar ett decennium. Lisa Miskovsky firar tio år som artist i år. Hon samarbetar med Björn Yttling på nya skivan.

Lisa Miskovsky tog en paus. Två barn senare är hon tillbaka med en ny skiva.

– Jag ville börja om så det skulle bli kul och spännande, säger Lisa Miskovsky.

Annons

Lisa Miskovsky från Holmsund och Björn Yttling från Norsjö, två västerbottningar som talar samma språk. Så kändes det när de möttes i Lisa Miskovskys studio i huset utanför Umeå.
– Ibland vinner man tid på att ha vuxit upp inte så långt från varandra, man förstår varandra på något sätt. Vi behövde inte den där tiden det tar att lära känna nya människor ibland. Nu kunde vi vara raka mot varandra redan från början, säger Lisa Miskovsky om samarbetet med låtskrivaren och producenten Björn Yttling på albumet ”Violent sky” som ges ut i dagarna.

”Skön figur”
Yttling är en del av Peter, Bjorn and John och har producerat bland andra Lykke Li, Primal Scream och Sahara Hotnights.
– Det är svårt när man börjar jobba med en ny producent, det kan ju hända vad som helst. Nu blev det så bra, men det vet man ju inte innan. Han är en sån skön figur. Hans musiköra, fokus och oängsliga sätt att vara imponerar, säger Lisa Miskovsky och fortsätter:
– Och passar inte hans sätt att jobba ihop med artisten, då blir det bra ändå. Det har jag märkt på vissa produktioner som jag vet inte var så lätta att spela in.


Lustfyllt
De två bestämde tidigt att de skulle jobba med ljudvärldar i stället för låtar. De ville få fram uttryck, ett rum av ljud där i studion som får Lisa Miskovsky att bli tårögd av lycka.
– Studion är en fantastisk grej. Det ger mig en sån frihet och gör det så lustfyllt att hålla på med musik, säger Lisa Miskovsky som i år firar tio år som skivartist. 2001 gav hon också ut sin jättehit, ”Driving one of your cars”.
– När jag lyssnar på de låtarna känner jag mig gammal. Jag låter så ung, både på rösten och hur jag uttryckte mig textmässigt. Dessutom hade jag helt andra influenser, som Nirvana, Screaming Trees och en massa andra Seattleband. Nu lyssnar jag väldigt mycket på svensk musik, vi har så många bra textförfattare och låtskrivare, säger Lisa Miskovsky.


På svenska
I takt med att hon lyssnar allt mer på svensk musik har hon också börjat skriva mer och mer på svenska. Det märks inte på nya albumet ”Violent sky” men på sin ”att göra-lista”, finns en skiva med stråkar, en heavy metalplatta och en skiva på svenska.
– Alla texter jag skriver kommer lätt. Oftast blir jag upprörd eller exalterad, eller bedrövad. Över saker jag reagerar på, ”Varför är det så här?”. De senaste åren har jag blivit mer bräcklig, säkert en följd av att jag blivit förälder. Jag suger liksom åt mig allt dåligt som händer i världen. Så det är en välsignelse att jag kan skriva låtar. Jag vet inte hur jag skulle bli av med de tankarna annars, säger Lisa Miskovsky.

Martin Röshammar/TT Spektra

Mer läsning

Annons