Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucas hyllar Joe Hill

/

Han kom från Gävle och hyllades av Bob Dylan, Woodie Guthrie, Johnny Cash och Bruce Spingsteen. Inga bifigurer i rockhistorien direkt. Ändå är det som om han har fallit lite i glömska, Joe Hill. Det tänker Lucas Stark ändra på.

Annons

Lucas har jobbat som vissångare på heltid de senaste tio åren och är medlem av visakademin. Och det var under ett besök i Gävle som hans intresse för Joe Hill började fördjupas på allvar. Han spelade på sommarscenen på Joe Hill-gården och tittade i museet och huset i gamla stan där Joe Hill växte upp.

– Då blev jag jäkligt intresserad. Jag hade ju bara hört låtarna, men här kom hela människan Joe Hill fram. Jag började läsa på och då började det gå upp för mig hur ofantligt stor Joe Hill är, inte minst i USA.

Lucas tycker att det är lite märkligt att Joe Hill trots det är en ganska undanskymd figur här i Sverige.

– Jag tror det har att göra med hur han har framförts här. Det har varit ganska traditionellt trubaduraktigt, bara sång och gitarr. Då tänker kanske folk ”Joe Hill, den där visgubben” och inget mer. Men om man kollar på låtarna han gjorde så är det amerikansk underhållningsmusik från den tiden han var verksam: ragtime och den tidens schlager. Det inbjuder till att göra om dem på nytt.

Så nu gör han dem på sitt eget sätt, med fullt band. Resultatet kan höras på nya skivan: ”Strejk i paradiset”. Och som levande musik i kväll på Spegeln, dit releaseturnén nu kommit.

– Alla i bandet har en dragning till americana och rootsmusik. Vi gör den svängigt och ösigt med blues och country och skit. Det är mer jord och mer fart i våran Joe Hill, förklarar Lucas Stark.

Mer läsning

Annons