Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad fusion på Konserthuset

/
  • dans, sång och gitarr. Swedish Flamenco Fusion Trio består av en enda instrumentalmusiker på spansk gitarr: Erik Steen. Till hans toner sjunger Gunnel Mauritzson och den sista hörnstenen i trion består av dansösen Maria Pröckl.

Annons

Gotland: Ringmur, raukar, Babben Larsson och varpa.

Flamenco: Spanien, blodröda läppar, tjurfäktning och rioja.

Och hur blir det när man blandar gotländsk folkmusik och spansk flamenco?

Swedish Flamenco Fusion Trio består av en enda instrumentalmusiker på spansk gitarr: Erik Steen. Till hans toner sjunger Gunnel Mauritzson och den sista hörnstenen i trion består av dansösen Maria Pröckl.

Utan presentation kliver de helt sonika upp på scenen och börjar.

Låter helt naturligt

En enda gitarr till trots så är musiken i kombination med sång och Pröckls trumsmattrande hårda dansklackar otroligt rik och dynamisk.

Kombinationen gotländsk musikgrund i själva sången och det temperamentsfulla, intensiva gitarrspelet låter som om det alltid funnits, helt naturligt. Erik Steen får briljera helt på egen hand i en mineras som han döpt till ”En dröm av glas”. En svensk barnvisas sång, ”Bocken sitter i brunnen”, blandas med gitarrkompet från en spansk barnvisa och det blir riktigt dramatiskt – som om Pedro Almosovar regisserar en film på Ingmar Bergmans Fårö med en dramatisk dansfinal i form av en fandango. Ja, fusionen är lyckad.

Men faktum är ändå att det är Maria Fröckls sensuella dansnummer som drar de längsta applåderna från den lilla publikskaran. Och det känns definitivt inte lika hett när hon kliver av scenen i vissa sånger och trion blir en duo.

Fröckl skulle gärna kunna smattra med sina hårda klackar oftare under kvällen. Fördelen med att hon inte är medverkande i trion hela tiden är att kvällen blir dynamisk på ett smakfullt vis.

Så när hon kommer tillbaka och dansar i kanonhårda dubbeltriolsteg (om jag räknar rätt), klappar händerna och virvlar runt i sin klänning blir det fler toppar under kvällen.

Men kvällen inleddes med duon Lisa och Jonas. Med alt-, tenorsaxofon och piano lyckas de få folkmusik att låta jazzigt, lite lättare i anslaget än legendaren från Söderhamn; Jan Johansson.

Egna jazziga verk inspirerade av Karin Boye blandas med exempelvis polskor.

Men visst var kombinationen Babben Larsson och rioja, förlåt, gotländsk och spansk musik den huvudsakliga höjdpunkten folk hade kommit för att avnjuta.

Erik Süss

Mer läsning

Annons