Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lykke Li

/

Annons

Även om Lykke Lis debutplatta var lovande stämde jag inte riktigt upp i hyllningskörerna. Men visst visade den upp en talang; en stor artist i vardande. Jag tyckte dock att den var lite lättviktigt och naivistisk. Löftet från den första plattan infrias med råge på “Wounded rhymes”. Redan förstasingeln “Get some” stakade ut vägen: ett hypnotiskt groove som sipprar upp från botten av träsket och för att möta hett vibrerande ökengitarrer och Lykkes lika sexiga som kaxigt mässande sång.

Resten av skivan följer samma spår. Det är mörkt, tungt och dansant; å ena sidan supermodernt och urbant – å andra sidan går tankarna till en lantlig urtid, arbetssånger och blues.

För ett par år sedan hade Lykke med en låt i “Twilight”-uppföljaren “New moon”. Nu skulle musiken snarare passa betydligt bättre i en annan och mer mogen vampyrhistoria: “True blood”.

Det står klart att Lykke Li har växt upp till en superstjärna. Det sköra på debuten finns kvar där någonstans i botten men har kombinerats med en inre styrka som lyfter det här albumet.

Ralph Bretzer

Mer läsning

Annons