Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnifikt oväsen i en brutal käftsmäll

/
  • Spelar allt. Ulf ”Rockis” Ivarsson har många olika saker att hålla reda på under spelningen.

Annons

l Basister sägs vara de rockmusiker som har sämst simultankapacitet. Ulf ”Rockis” Ivarsson visar att det är lika osanningsenligt som att det växer hår i handflatorna av för mycket onani.

Berggrenska Gården är fullsmockad, folket sådana som syntes på Café Artists annandagskvällar för länge sedan. Olika dansdeejays på övervåningen och olika loungedeejays på bottenvåningen.

Men ju närmare det lackas mot Beatundercontrols spelning, desto mindre lounge och mer dans blir det på golvet framför den golvnivåbaserade scenen. Arrangören och discjockeyn Claes Olson påar bandet och Beatundercontrol, i duotappning, kör igång. Det börjar ordinärt med en reggaebasgång och Paatos batterist Rickard Nettermalm följer Rockis i rytmen.

Men snart står det klart att det här duogiget är så mycket mer. På bordet framför Gävlebasisten finns en Macdator och någon underlig noisemackapär.

På golvet har han pedaler. Han loopar de spelade basgångarna, släpper basen och mixtrar med båda händerna med attiraljerna på bordet. Är man, som jag, förtjust i rundgångsoljud och allmänt oväsen, så är det här magnifikt. I stället för att bli en lam, tam drum´n´basskonstellation tillförs en känsla som inkluderar både suggestiv stämning och brutal käftsmäll, en ovanlig paradox som verkligen fungerar. Ivarsson har alltså koll på sin bas, på looparna, på datorn och noisemackapären samtidigt.

Simultankapacitet var ordet.Över tunga basgrooves läggs olika lager av noise och dubeffekter och Nettermalm bakom trummorna har ett grymt klipp i virveln och gör avancerade prylar på hi-haten.

Det blir aldrig tyst mellan de instrumentala låtarna, något förvridet ljud hänger alltid kvar och leder in i nästa låt. Det är en fruktkompott av dub, industri och drum´n´bass spetsad med en rejäl dos dansframkallande Jack Daniels.

Fruktkompott och Jack Daniels, ja ni hör ju. Det finns mycket paradoxer i Rockis egen ljudvärld.

Beatundercontrol är hans eget skötebarn vid sidan av ”vardagsspelandet” med Thåström, Ossler och Sky High, och den vision han har här är en innovativlusta som ger ett originellt resultat. Beatundercontrols musik är mycket spännande och annandagspubliken såg mycket nöjd ut.

Mer läsning

Annons